A cukorbetegség szokatlan jele, amely a lábakon jelenhet meg

Míg az 1-es típusú cukorbetegség okait nem ismerjük pontosan, addig a 2-es típus gyakran olyan tényezőkkel hozható összefüggésbe, mint a túlsúly és az elégtelen testmozgás.

Jelenleg nincs gyógymód a cukorbetegségre, azonban léteznek olyan kezelések, amelyek segítenek enyhíteni és kordában tartani a tüneteket. Ezért létfontosságú, hogy a betegség korai, figyelmeztető jeleit észrevegyük.

A cukorbetegség egyes tünetei közismertebbek, mint mások. Ilyen például a szomjúságérzet és a vizelési kényszer. De van néhány szokatlan figyelmeztető jel, amelyek a legvalószínűtlenebb helyeken is jelezhetik a diabétesz meglétét.

Az Express.co.uk-nak exkluzívan nyilatkozó Paul Ettlinger doktor, a The London General Practice háziorvosa elárulta, hogy a test egy bizonyos részén jelentkező szőrhullás jelezheti a cukorbetegséget.

Konkrétan a sípcsontokon jelentkező szőrveszteség egy tünet, mondta.

Elmagyarázta: „Árulkodó jelek, amelyekre figyelni kell, ha bizsergés és zsibbadás jelentkezik a lábfejekben, szőrhullás a lábszárakon, fényes, sima bőr és az izzadás elmaradása, amely a vegetatív idegek károsodásából ered, sebek és görcsök a vádliban.”

„Ez esetben a lábakban lévő vérerekben a plakknak nevezett, zsíros lerakódás halmozódik fel. Ez akadályozza a véráramlást és ennek következtében a szőr növekedését.”

Dr. Ettlinger elárulta a cukorbetegség néhány más, szokatlan jelét is, amelyekre szintén érdemes odafigyelni.

„A zsibbadt lábujjak annak a jelei lehetnek, hogy a vércukorszint túl magas” – mondta. „Az állapotot perifériás neuropátiának nevezik, és akkor áll fenn, amikor az idegrostok károsodnak, különösen a leghosszabb idegrostok végei, amelyek gyakran elsőként károsodnak, amely azt jelenti, hogy a lábak érzékenyek.”

Elolvasom a cikket