A nőknek kevesebb testmozgásra van szükségük, mint a férfiaknak

Kimutatták, hogy a nők, ha kevesebbet is mozognak, mint a férfiak, mégis nagyobb szív- és érrendszeri előnyöket érhetnek el. Hogyan lehetséges ez?

A nők történelmileg és statisztikailag is elmaradnak a férfiak mögött az értelmes testmozgás terén, mondja a kutató. A tanulmány szépsége az, hogy a nők minden perc mérsékelt vagy erőteljes aktivitásból többet tudnak kihozni, mint a férfiak.

A kutatók 412 413 amerikai felnőttre vonatkozó egészségügyi adatokat elemeztek. A felmérés végére 39 935 ember halt meg, ebből 11 670 szív- és érrendszeri okok miatt. A nemspecifikus eredményeket a fizikai aktivitás gyakoriságával, időtartamával, intenzitásával és típusával kapcsolatban vizsgálták.

A vizsgált nők körében a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálozás kockázata 36 százalékkal volt alacsonyabb azoknál, akik rendszeres testmozgást végeztek, míg a férfiak esetében ez a kockázat csupán 14 százalékkal csökkent. Érdemes megemlíteni, hogy a szívbetegség a nők vezető halálozási oka.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a rendszeresen erőnléti edzéseket végző férfiak és nők között. Azt találták, hogy míg a férfiak heti három alkalom izomerősítő gyakorlatok elvégzésével érik el a maximális hasznot, addig a nők már heti egy alkalom után ugyanilyen mértékű hasznot érnek el.

A két nem eltérő eredményeiért a férfi és a női test közötti különbségek lehetnek felelősek. A tudósok megjegyezték, hogy a férfiaknak átlagosan arányosan nagyobb a szívük, szélesebbek a légutak a tüdőben, nagyobb a tüdő diffúziós kapacitása és nagyobbak az izomrostjaik, mint a nőknek.

Prof. Christine M. Albert, a Cedars-Sinai Smidt Szívintézetének munkatársa a következőket állapította meg:

Remélem, hogy ez az úttörő tanulmány motiválni fogja azokat a nőket, akik jelenleg nem végeznek rendszeres testmozgást, hogy megértsék, hogy óriási hasznot húzhatnak minden egyes rendszeres testmozgásból, amelyet képesek hosszú távú egészségükbe fektetni. Nemtől függetlenül a fizikai aktivitás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb gyógyszerünk.

Elolvasom a cikket