Így él most a páciens, akinek chipet ültettek az agyába

A milliárdos közölte: a neurotechnológiai vállalat biotechnológiai startupjának rendszerei észlelik a páciens neuronhálózatának működését, így az önkéntes jelentkező képes a gondolataival vezérelni a számítógépes egeret.

Elon Musk jelezte: a Neuralink következő lépésként azt próbálja meg elérni, hogy minél több egérgombkattintásra legyen képes a páciens.

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy bénult felhasználók gondolataikkal képesek legyenek irányítani az eszközeiket.

A beültetés során sebészrobot segítségével egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát irányítja.

Elon Musk szerint a találmány továbbfejlesztésével elérhetik akár azt is, hogy vakok, némák vagy halláskárosultak visszakaphassák érzékszervi képességeiket.

Az elképzelések szerint a jövőben az új technológia gyógyír lehet a kóros elhízásra, az autizmusra, a depresszióra vagy a skizofréniára is.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt a chip beültetésére emberekbe. Januárban hajtották végre az első emberkísérletet egy amerikai önkéntesen, azóta pedig többen is vállalkoztak az implantátum beültetésére.

Elolvasom a cikket