Németország márciusban felülvizsgálja a határellenőrzések fenntartását

MH/MTI
2024. február 14. szerda. 17:19

Nancy Faeser a cseh hivatali kollégájával, Vít Rakusannal folytatott tárgyalásairól nyilatkozva azt mondta, hogy az országhatárok védelmének indokoltnak kell lennie. Úgy vélte, hogy az újabb, márciusi helyzetértékelésnél a német kormány a határellenőrzések meghosszabbítása mellett dönt majd. „A migránsok száma csökkenő tendenciát mutat, de továbbra is túlságosan nagy a menedékkérők száma” – jegyezte meg.

„Az ellenőrzéseket mindig konkrét időtartamra vezetjük be” – mutatott rá Nancy Faeser. „Ezt követően mindig kiértékeljük, szükség van-e a fenntartásukra” – mondta. Szerinte az ellenőrzések fontosak, és segítik a harcot az embercsempészet ellen. „Minden negyedik menekült valamilyen illegális szervezet segítségével próbál bejutni Németországba” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta azt is, hogy a közeljövőben Németországban rendezik meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, s valószínű, hogy ezzel kapcsolatban a kormány szigorúbb határellenőrzéseket vezet be minden szomszédjánál.

Nancy Faeser és Vít Rakusan jónak minősítették a német és a cseh rendőrség határ menti együttműködését az illegális migráció megakadályozásában. Mindkét miniszter alapvető fontosságúnak nevezte a gyors információcserét. Németország tavaly október közepén vezette be a cseh határ ellenőrzését idén március 15-ig.

Elolvasom a cikket