„Azok kiabáltak, akinek ég a háza”

Az új Szuverenitásvédelmi Hivatalnak február elsejével kell felállnia.

Ezek után lesz két választás júniusban, egy önkormányzati és egy európai parlamenti. A 2022-es parlamenti választásról Lánczi azt mondta, az egyik tapasztalat az volt, hogy ez alkalommal külföldi befolyásolási kísérletek történtek.

A hivatal első feladata az lesz, hogy őrködjön az idei két választás tisztasága fölött.

Az új hivatal vezetője azokra a felvetésekre is reagált, hogyan fogják garantálni, hogy a hivatal politika- és elfogultságmentes munkát végezzen.

„Elsősorban ezt olyanoktól hallottam, akik adott esetben az elmúlt egy év dollármédia- és dollárbaloldal-történetében maguk is involválódva voltak. Tehát azt is mondhatnám, hogy olyanok kiabáltak, akiknek lehet, hogy ég a háza” – mondta az interjúban Lánczi Tamás.

Azt is elmondta a Szuverenitásvédelmi Hivatalról, hogy az nem hatóság, mivel nem nyomoz és nem szankcionál. Vizsgálódik, és támaszkodik a többi államigazgatási szervre, azokra, amelyeknek egyébként van nyomozati, szankcionálási jogkörük. Alapvetően a hivatalnak az a feladata, hogy szemlélje, nyomon kövesse a politikai eseményeket, a közélet eseményeit, és amennyiben úgy látja, hogy fennáll a külföldi befolyásolás veszélye, akkor ezt jelezze az illetékes állami szervnek.

Mi azon leszünk, hogy felhívjuk az ő figyelmüket, módszertant dolgozzunk ki a számukra, hogy a szuverenitásvédelmi feladataikat el tudják látni az egyéb teendőik mellett – mondta.

Elolvasom a cikket