Moszkva: Ukrajna fegyverkészletei kimerülnek

A Nyugat továbbra is szállít rakétákat és légvédelmi rendszereket Kijevnek, de már nem olyan mértékben, mint korábban – mondta Gavrilov pénteken a Rosszija 24 televíziónak. A diplomata elmondta, hogy nem számít “kiugrásokra” az Egyesült Államok és szövetségesei fegyverszállításaiban.

UKRAJNA KÉSZLETEI ÜRESEK. A NATO ÉS AZ USA KATONAI ARZENÁLJAI ÜRESEK… LÁTJÁK, MI TÖRTÉNIK A HARCTÉREN – AZ UKRÁNOK MÁR 10 VAGY 20 LÖVEDÉKÜNKRE IS CSAK NÉHÁNY LÖVEDÉKKEL VÁLASZOLNAK – MONDTA.

Pénteken Nagy-Britannia ígéretet tett arra, hogy 200 légvédelmi rakétát küld Ukrajnának. A szállítmányt kommentálva Grant Shapps védelmi miniszter azt mondta: “itt az ideje, hogy a szabad világ összefogjon és megkettőzzük erőfeszítéseinket, hogy Ukrajna megkapja, amire szüksége van a győzelemhez”.

A hét elején az Egyesült Államok egy másik, 250 millió dollár értékű katonai segélyt is bejelentett, amely különböző típusú rakétákat, tüzérségi lövedékeket és kézifegyverekhez szükséges lőszereket tartalmaz.

A Washington Post a hónap elején arról számolt be, hogy Kijev akut lőszerhiánnyal küzd, míg Moszkva nem küzd ugyanezzel a problémával. Az ukrán csapatok azt mondták az újságnak, hogy naponta 10-20 lövedéket lőnek ki, szemben a konfliktus korábbi szakaszában kilőtt 50 lövedékkel.

Az elmúlt hónapokban csökkent a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatás összege. Az Egyesült Államokban a republikánus törvényhozók ellenállnak Joe Biden elnök kormányának azon próbálkozásainak, hogy újabb 60 milliárd dolláros támogatást nyújtsanak végre Kijev számára, Magyarország pedig megvétózta az EU tervezett négyéves, 50 milliárd eurós segélycsomagját Ukrajnának.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek szállított fegyverek nem fogják megakadályozni, hogy elérje hadműveletének céljait, hanem csak növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Orosz tisztviselők szerint az ukrán csapatok fegyverrel való ellátása, hírszerzési információk megosztása és kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto a konfliktus részes feleivé váltak.

Elolvasom a cikket