Kiderült, miért okoz egyeseknél orrfolyást és bőrviszketést a karácsonyfa

A Nottingham Trent University kutatói azt írják, hogy a karácsonyfa-szindrómát a fenyőn lévő allergének váltják ki, és akik érzékenyek ezekre, azoknál légzőszervi problémákat és bőrirritációt okozhat, ha sokáig tartózkodnak a karácsonyfával egy légtérben. A tünetek közt említik az orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést, szemirritációt, köhögést, torokfájást. Az asztmás tünetek felerősödhetnek, emellett bőrpír, viszketés is jelentkezhet.

A karácsonyfa-szindrómát az élő fákon megtalálható pollenek és gombák okozzák. Egyetlen karácsonyfa több mint ötven penészgomba-faj élőhelye lehet. A kutatók megmérték a penészgomba-spórák koncentrációját olyan helyiségekben, ahol igazi fenyőfa volt: az első három napban kb. 800 spóra volt egy köbméternyi levegőben, a negyedik napon azonban emelkedésnek indult a számuk, és két hét múlva elérte a köbméterenként ötezret. Ez nem csoda, hiszen a penészgombának kedveznek a meleg, párás körülmények.

Miközben a fenyőfa pollenje nem jelent túl nagy problémát az allergiások számára, a karácsonyfákra növekedésük közben más növények pollenjei tapadnak, majd amikor a fát kivágják és beviszik a házba, a kiszáradó fáról a pollenszemcsék felszabadulnak, és a levegőbe jutnak.

A kutatók tanácsokkal is szolgálnak a karácsonyfa-allergiától szenvedőknek: a duglászfenyő, vagy az Amerikában népszerű Fraser jegenyefenyő kevesebb allergént termel, mint a lucfenyő vagy az erdei fenyő. Mielőtt bevisszük a fenyőt a lakásba, vizsgáljuk át, hogy láthatók-e gombásodás jelei, különösen azokon a helyeken, ahol nedvesség gyűlhet fel. A gombásodást a sok szellőztetés is lassítja. Emellett megfontolásra érdemes a műfenyő használata, ami kiküszöböli az allergéneket.

Elolvasom a cikket