Egyre gyakoribb a karácsonyi allergia, így küzdhető le

Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet, de a közvetetetten a karácsony is megbetegíthet, elég a karácsonyi allergiára gondolni.

Az ünnepi készülődés során előkerülnek a különböző dekorációs elemek, a díszek, gömbök, boák és természetesen a fenyőfa is.

Az ausztrál National Asthma Council szóvivője és allergológus-professzora, Sheryl van Nunen professzor azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az örömteli készülődést tönkreteheti az ún. „karácsonyfa-szindróma”, amely asztmát és a korábban már meglévő allergia fellángolását okozhatja.

A szakember elmondta, hogy a szindróma az igazi és műfenyők használata során is előfordulhat, és zihálást, tüsszögést, köhögést, de akár súlyos asztmás rohamokat is okozhat.

A karácsonyi allergia így kerülhető el.

A professzor azt javasolja az allergiában vagy asztmában szenvedőknek, hogy használat előtt mossák le a műfenyőket, a valódiakat pedig permetezzék le, majd locsolják meg, hogy megszabaduljanak a potenciálisan káros portól és szennyeződésektől, mint például a pollentől és a penésztől.

Van Nunen professzor elmondta, hogy bár az allergia szempontjából a műfenyők biztonságosabb alternatívát jelenthetnek a valódi fák helyett, ha minden évben ugyanazokat használják a páciensek, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeken a műanyagból készült tárgyakon felhalmozódhat a szabad szemmel néha láthatatlan por és a penész.

Az igazi karácsonyfák azért jelenthetnek veszélyt, mert nagy mennyiségű, más növényekből származó virágpor gyűlhet össze rajtuk, és a kivágott fák a lakásba kerülve kiszáradnak, így a „rabul ejtett” pollen felszabadul, és a levegőbe kerül.

A por pedig sajnos minden egyéb díszt is fenyeget, ezért a szakember azt javasolja, hogy használat előtt minden esetben érdemes megtisztítani ezeket, aki pedig hajlamos az allergiára, csak később kapcsolódjon be a díszítésbe.

Elolvasom a cikket