Víz nélkül nincs jövő

MH/MTI
2023. december 5. kedd. 16:41

V. Németh Zsolt a csengődi szennyvíztisztító telep átadásán azt mondta, vízügyi szempontból a mai generációknak az a feladata, hogy új megoldásokat találjanak azokra a problémákra, amelyek az előző korszakokból jöttek. Kiemelte: a gondolkodással egyidejűleg olyan gyors, hatékony és precíz munkára is szükség van, amilyen megvalósult a csengődi projektben. A beruházás új megoldással szolgál több, korábbi gondolkodásmódból eredő problémára Csengőd, Akasztó és Tabdi települések kommunális szennyvízének kezelésében – fűzte hozzá az államtitkár.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy 2001-ben létrehoztak egy szennyvíztisztító telepet Csengődön, de az nem tudott lépést tartani a növekvő terheléssel és elvárásokkal, viszont az új telep már kielégítő munkát végez, amit a július és október között végzett próbaüzem is bizonyított. A beruházással több évtizednyi probléma oldódott meg az érintett településeken – fűzte hozzá.

Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a beruházás révén új vállalkozások érkezhetnek, amelyekkel a három település is fejlődhet, míg korábban a szennyvízkapacitások korlátozásai miatt a vállalkozások is korlátok alá kerültek.

Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere (független) azt mondta, a beruházás a három település „kiváló összefogásával valósult meg”, és az új szennyvíztisztító telep remélhetőleg nem csak Csengőd, Akasztó és Tabdi szolgáltatásait fogja biztosítani, hanem akár még több település rácsatlakozását is el fogja bírni. A több mint 2,3 milliárd forint összértékű, három éves projektet Csengőd, Akasztó és Tabdi községek önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciuma valósította meg, az összegből 2,05 milliárd forintot fedezett a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (KEHOP) elnyert európai uniós támogatás.

Az átadón elhangzott, hogy a fejlesztés megoldást jelent a tisztítási fok javítására, az üzemeltető fontos feladata a beérkező vízparaméterek folyamatos ellenőrzése is. A projekttel szemben szakmai elvárás volt, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jogi követelményeknek a kijelölt határidőig. A kivitelezést a Strabag Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. végezte az SP Szeremle Konzorcium tagjaként.

Elolvasom a cikket