Ezért fájhat a vállunk

Magyar Tibor
2023. december 6. szerda. 0:07

A vállban számos izom, ín, szalag és ízület található, amelyek közül egy vagy akár több elváltozása is okozhatja a váll fájdalmát. A fájdalom lehet időszakos vagy hosszan tartó, azonban ettől függetlenül a vállfájdalom súlyos betegség tünete is lehet, így a legtöbb esetben orvosi kezelés javasolt.

A bedagadt váll, a hónapokig-évekig elhúzódó fájdalom kopásos ízületi gyulladás jele lehet. Az ízületi kopással, úgynevezett degeneratív ízületi betegségekkel a reumatológia foglalkozik.

A váll tetején jelentkező fájdalom érzésénél a váll elmozdulásáról vagy megnyújtott, esetleg elszakadt szalagokról lehet szó. A helyéről kiugrott váll ínszalagszakadás, esetleg kulcscsonttörés jele lehet.

A kar emelésénél érzett nyilalló fájdalomnál idegbecsípődés lehetséges, ami akár nyáktömlőgyulladáshoz is vezethet. A váll nehézkes mozgása – már a hétköznapi tevékenységeknél is – szintén bursitis gyanúját keltheti fel. Ez gyakran jelentkezik együtt a rotátorköpeny ínhüvelygyulladásával, ami rendkívül fájdalmas.

A zsibbadás idegrendszeri eredetű okokra utalhat.

Ha megmagyarázhatatlan vállfájdalmai vannak, és rövid időn belül nem történik javulás, netán súlyosbodik a fájdalom, forduljon minél előbb orvoshoz. Elhúzódó, súlyosnak nem minősülő panaszok esetén keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén beutalja a megfelelő szakrendelőbe.

Érdemes minél hamarabb felkeresni egy orvost, ha tartós vagy hirtelen fellépő, intenzív vállfájdalma van, baleset esetén, ha a sérült váll deformálódott, megduzzadt, ha nem érzi a vállait, vagy ha úgy érzi, mintha tűvel szurkálnák a vállát, ha semmilyen nyomás hatására sem érzi a vállat, ha a kar vagy a váll forró vagy hideg tapintású vagy ha vállfájása lázzal együtt jelentkezik.

Ezek a tünetek előre jelezhetnek valamilyen komolyabb sérülést, szakadást vagy csonttörést.

Nehézlégzéssel együtt járó vállfájdalom lehet szívinfarktus jele is! Ebben az esetben azonnal keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt, vagy hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérjen mentőt!

Ha nem túl nagy a fájdalom, akkor otthon is megpróbálhatjuk kezelni a vállunkat. A sérülés utáni első napokban alkalmazzon jeges borogatást a sérült területen (naponta 3-szor, maximum 30 percig). Ezt követően használjon meleg borogatást a vállizmok ellazítására.

A fájdalomcsillapítók vagy a gyulladáscsökkentő tabletták, gélek, krémek szintén segíthetnek a fájdalom visszaszorításában, alkalmazásuk előtt azonban konzultáljon háziorvosával vagy gyógyszerésszel!

Amíg tart a fájdalom érdemes pihentetni a vállat, gyakran álljunk fel, engedjük le a vállainkat és húzzunk ki magunkat. Ülés közben pihentesse karjait egy ölébe helyezett párnán.

A vállfájdalom sok esetben odafigyeléssel és életmódbeli változással megelőzhető. Ehhez érdemes megfogadni pár jó tanácsot. Mozogjon rendszeresen, hogy jó fizikai állapotban maradhasson, ügyeljen a helyes testtartásra, minden edzés előtt végezzen bemelegítő gyakorlatokat, majd ezt követően ne feledkezzen meg a nyújtásról, levezetésről sem. Nehéz tárgyak pakolása esetén ügyeljen a helyes mozdulatokra, testtartásra, ne kapkodjon és munkájában tartson minél többször szünetet, nyújtózkodjon, pihenjen!

Elolvasom a cikket