Balogh Gábor békét és közös munkát, illetve olimpiai érmet szeretne

A versenyzőként ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok szövetségi elnök az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában kedden többek között arról beszélt, hogy szakmai elnökség állt fel a közgyűlés döntése nyomán, melyben mindenkinek meglesz a maga feladata.

Az általános alelnök Tóth Zoltán lett, aki a Magyar Diáksport Szövetségben is – ahol szintén Balogh Gábor az elnök – mellette dolgozik.

„Nekem ő nagyon jó barátom, stratégiai gondolkodású, szemem, fülem gyakorlatilag rengeteg ügyben, nagyon erős támogatóm” – indokolta a választását.

Balogh Gábor kiemelte, hogy az elmúlt negyven év élversenyzői közül mind ott van az új elnökségben, illetve a szövetség apparátusában, így Vörös Zsuzsanna, aki alelnökként tevékenykedik tovább, valamint a nagy aranycsapatból elnökségi tagként Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, az eddigi szövetségi főtitkár Mizsér Attila, aki várhatóan ügyvezető igazgató lesz, valamint Martinek János szövetségi kapitány, a saját egykori csapatából pedig Sárfalvi Péter elnökségi tagként és Hanzély Ákos a szövetség működésében tevékenykedőként.

„Azt gondoltam, olyan elnökségnek kell dolgoznia, melynek tagjai a sportirányítás különböző stratégiailag fontos területén ott vannak” – folytatta, kiemelve: a párizsi olimpia utáni öttusa „már egy új sportág, ezt föl kell építeni, sportágfejlesztési stratégia kell hozzá, és olyan fontos emberek kellenek, akik érvényt tudnak ennek szerezni, ha jó stratégiát teszünk le az asztalra”.

A diáksportot a saját csapatával fedi le, Sárfalvi Péter az egyetemek felé nyitásért lesz felelős, Vörös Zsuzsannára olimpiai bajnokként a sportág népszerűsítésében hárul majd szerep. Balogh úgy véli, a MOB-ban tevékenykedő Fábián László, illetve a Nemzeti Sportügynökség elnök-vezérigazgatója, Bíró Péter szerepét nem kell magyarázni edzőtáborok, sportlétesítmények, egyenlő feltételek biztosítása tekintetében, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektoraként tud segíteni, mert nagyon fontos terület a szakemberképzés, a sportdiagnosztika, sportegészségügy, marketing szempontjából pedig a vállalati szférában komoly tapasztalatot szerző Beke Zsuzsanna nagyon fontos szereplő. Bekerült még az elnökségbe Madaras Ádám, a KSI szakosztály-igazgatója is, akinek a klubja az utóbbi időben nagyon jó eredményeket ért el. A sportági vezető testület két további tagja „a honvédelem ezredese, Eleki Zoltán és Parrag Norbert, a belügyminisztérium ezredese”.

„Nagyon szeretnénk a gyerekeknek és a szülőknek is életpályamodellt megmutatni, hogy szakmát és munkát is fogunk tudni adni” – tette hozzá Balogh Gábor.

A szövetségben az elmúlt időszakban tapasztalt feszültségről azt mondta, parázs indulatokat váltott ki, hogy külső nyomásra rendszeresek voltak a szabályváltoztatások, többek között a lovaglás akadályversenyre cserélése, illetve „a működéssel kapcsolatban is voltak olyan anomáliák, amelyek kicsit két pártra szakították talán az öttusaszövetséget”.

„Nyilván nekem az a feladatom, hogy konszenzust próbáljak teremteni. Szerintem elindult ez a folyamat, ez a jó hír ebben” – jelentette ki.

Örömét fejezte ki, hogy az elnöki pozíció iránt korábban érdeklődő Vörös Zsuzsanna és Mizsér Attila is nyitott volt arra, hogy „közösen, együtt gondolkodva, nyugodtan tudjunk dolgozni”.

Megjegyezte, Mizsér Attilára ügyvezető igazgatóként számít, erre tesz majd javaslatot az elnökségnek.

Kiemelte, most a rövid távú cél az, hogy a magyar öttusázók jól szerepeljenek a párizsi olimpián.

„Nagyon bízom Martinek János szövetségi kapitányban, az olimpiáig a maradék fél évben fog segítséget kapni, hogy a munkáját minél jobban el tudja végezni.” – fogalmazott.

Emlékeztetett rá, hogy az öttusasporttól mindig elvárt az éremszerzés.

„Nagyon boldogok lennénk, ha olimpiai érmessel tudnánk hazatérni. Nekem ez a minimális elvárásom és egyben a maximális is” – szögezte le.

Mint mondta, a közgyűlés után már volt egy egyeztetés az új vezetés tagjaival, de a jövő heti évzáró, karácsonyi ünnepség előtt megtartják az elnökség alakuló ülését is.

Elolvasom a cikket