Megsemmisültek női kéziseink a második félidőben: Montenegró-Magyarország 24-18

MH/MTI
2023. december 4. hétfő. 22:16
Frissítve: 2023. december 4. 22:22

A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese Paraguayt (35-12), majd a második fordulóban Kamerunt (39-20) is fölényesen múlta felül. A csoportsorsolás óta tudni lehetett, hogy az elsőség szempontjából döntő lesz ez a találkozó, és ami még fontosabb, a jó eséllyel olimpiai selejtezőtornán való részvételt érő nyolc közé kerüléshez kulcsfontosságú a középdöntőbe vitt pontok miatt. A balkániak is magabiztosan verték afrikai és dél-amerikai ellenfelüket, ugyanakkor némileg „spórolósan”, kisebb gólkülönbséggel.

A két együttes ezt megelőzően kilenc alkalommal találkozott, magyar szempontból öt győzelem és négy vereség volt a mérleg. Legutóbb 2021 júliusában egy siófoki felkészülési mérkőzésen 28-22-re nyert a magyar csapat. Két héttel korábban Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke a futballválogatott november 19-i Montenegró elleni 3-1-es sikerére utalva azt kérte a csapattól, folytassa a balkáni országgal kapcsolatos „szép magyar sporthagyományt”.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbátlövő Albek Anna maradt ki. A bemelegítésnél a magyar játékosok többségén a koncentráció látszott, idővel aztán egyre többek arcán jelent meg felszabadult mosoly.
A nemzeti csapatot az előző két mérkőzésen is bíztató szurkolókhoz újak csapódtak a lelátón, érkezett „friss erő” Győrből, Sopronból és Budapestről is. A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, ám több akkori kulcsjátékosát nélkülöző montenegrói együttes a várakozásoknak megfelelően kőkemény védekezéssel kezdett, ugyanez volt elmondható a magyar falról is, amely az előzetes tervek alapján a beálló hatástalanítására összpontosított. A hatékony védelmek nyomán kevés gól volt az első percekben, tíz perc elteltével 3-2-re vezetett Montenegró. A kapuban Böde-Bíró Blanka több fontos védést is bemutatott, akárcsak az ellenfél hálóőre.

Mindkét fél igyekezett főként a szélsői révén megbontani a rivális védelmét ebben a periódusban, a belső posztokon cserékkel frissített a magyar válogatott, így ott is át-áttörte a montenegrói védelmet, a fonalat elkapó Böde-Bíró hárításainak is köszönhetően pedig – a csapatkapitányt éltették is a magyar szurkolók – háromgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre.

A fordulás után Marta Batinovic elkapta a fonalat a montenegrói kapuban, több ziccert is megfogva ötvenszázalékosra javította védési mutatóját, erre alapozva egyenlített, majd a vezetést is visszavette a balkáni gárda (11-12), amely a korábbiaknál hatékonyabban játszotta be beállóba a labdát. Montenegró 6-0-s sorozatot produkált, mígnem Vámos Petra 13 perces gólcsendet zárt le. Batinovic ihletett formában védett, elbizonytalanítva a magyar lövőket, nyolc perccel a végső dudaszó előtt ötgólos montenegrói előny állt az eredményjelzőn (14-19). A hajrában közeledni nem sikerült, sőt növelte előnyét a magyar védelmet egyre többször átjátszó Montenegró, amely a második félidei teljesítményének köszönhetően hat góllal felülkerekedett.

Montenegró-Magyarország 24-18 (7-10)
Helsingborg, 1056 néző, v.: Hansen, Madsen (dánok)
lövések/gólok: 41/24, illetve 42/18
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 8 perc

Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2, Vámos 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 3, Simon 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi, Töpfner, Márton, Szemerey, Juhász 2.

A mérkőzés legjobbja a 16 védést bemutató Batinovic lett. Dijana Mugosa nyolc, Tatjana Brnovic hét gólt lőtt.
A magyar válogatott így két ponttal jutott a göteborgi középdöntőbe, ahol Svédország és Horvátország együttese már biztosan ellenfél lesz, a harmadik rivális pedig Szenegál és Kína csapata közül kerül ki. A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

korábban:
Kamerun-Paraguay 26-23 (12-12)

A csoport végeredménye: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0
A kvartett első három-három helyezettje jutott a középdöntőbe, ahová magukkal viszik az egymás elleni eredményeket. A negyedikként záró Paraguay az alsóházi rájátszásban folytatja szereplését az Elnök Kupáért.

Elolvasom a cikket