Schmidt Éva szerint a mitikus öcs története Magyarországon folytatódik

Mint lapunknak a rendező elmondta, a zsákba varrtság, amelyet Schmidt Éva a vele készült filmekben megfogalmazott, egyfajta börtönszerű élet, kiszolgáltatottság, ami jellemző ránk, magyarokra, de a tőlünk Keletebbre élő, velünk rokon kis népekre is.

A ló után kötött zsákban nagy a sötétség, elkeserítő a fájdalmas kiúttalanság érzése! Mindez belénk vésődött, történik velünk évszázadok óta, ma is, mint elődeink, zsákba vartan próbálunk élni és túlélni. – fogalmazott a rendező.

Az Aranyfejedelem ő éneke című hanti mítoszban a fejedelem öccsét az országba a fejedelem által behívott oroszok nem ölik meg, hanem zsákba varrják, és ló farkára kötve hurcolják végig a feldúlt, vérző országon. Schmidt Éva a zsákba varrtság metaforájában a saját sorsát és szeretett népei sorsát látta meg.

Halmy György szerint a zsáklét azt jelenti, hogy a puszta fennmaradásunkért, szuverenitásunkért kell folyamatosan kiegyeznünk, és állandó kiszolgáltatottságban élnünk. Ez pedig a mindennapjainkban, egyéni életünkben is nyomasztó érzésként, nyomásként, folytonos akadályoztatottságként jelentkezik – vallja a rendező.

Mint megállapította, a nagyon életszerű, mai aktualitását nem vesztő, több száz évvel ezelőtt keletkezett hanti énekben nehéz nem felfedezni a mában is érvényes elemeket.

Az Aranyfejedelem ő éneke című mítoszban szereplő öcsöt az országot feldúló ellenség zsákba varrja, és végighurcolja a kifosztott országon, végül bátyja szabadítja ki, majd ketten elbánnak az ellenséggel

Az Aranyfejedelem ő éneke című mítoszban szereplő öcsöt az országot feldúló ellenség zsákba varrja, és végighurcolja a kifosztott országon, végül bátyja szabadítja ki, majd ketten elbánnak az ellenséggel

Fotó: Halmy György archívumából

A második világháborúban Magyarországra érkező manysi katona küldetésének története, az Arvisura Aranyfejedelem ö énekének folytatása. – ebben Schmidt Éva néprajzkutató, nyelvész biztos volt.

A november 23-i esten látható film a zsákba varrt helyzetünkből való kijutás, az ősi tudás hazánkba menekítése, a szakrális központ, és a sámántudás, medvetor hazánkba kerülésének, menekítésének eddig titkos szellemi hátteréről fogok beszélni! – foglalta össze az est programját Halmy György.

Közreműködik: Fürjes Katalin dob és Berényi Dávid színész.

Helyszín:1125. Budapest, 12. kerület, Istenhegyi út 29.

A Széll Kálmán tértől 21-es busszal a 4. megálló.

A szervezők kérik, hogy az érdeklődők előzetesen itt regisztráljanak.

Elolvasom a cikket