Putyin: Az USA kísérletei az palesztin–izraeli konfliktus megoldására kudarcba fulladtak

Az orosz vezető szerint az Egyesült Államok háttérbe szorította a közel-keleti kvartett többi tagját – az izraeli-palesztin békefolyamatot irányítani próbáló csoport, amelynek Oroszország, az ENSZ és az EU is tagja. Ehelyett Washington arra törekedett, hogy „monopolizálja a közvetítői szerepet”, miközben blokkolja a többi nemzetközi szereplő erőfeszítéseit – tette hozzá.

„A történelem szemléletesen bebizonyította, hogy a palesztin csomó egyszemélyes elvágására tett kísérletek nem életképesek és kontraproduktívak” – mondta Putyin.

AZ ENSZ HATÁROZATAI, AMELYEK KÉT FÜGGETLEN, SZUVERÉN ÁLLAM – IZRAEL ÉS PALESZTINA – LÉTREHOZÁSÁT IRÁNYOZTÁK ELŐ, VÉGÜL SZABOTÁLTÁK – MONDTA AZ OROSZ ELNÖK A KONFERENCIÁN.

Ez olyan helyzethez vezetett, amelyben palesztinok generációi nőttek fel (…) az igazságtalanság légkörében, miközben az izraeliek nem tudták teljes mértékben garantálni államuk biztonságát – tette hozzá.

A jelenlegi gázai konfliktus már több ezer ember halálához, a civilek tömeges elvándorlásához az enklávéból és humanitárius katasztrófához vezetett – mondta Putyin, aki ezeket a fejleményeket a „legmélyebb aggodalomra” okot adónak nevezte.

Oroszország sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy egyesüljön a gyors de-eszkaláció és tűzszünet elérése érdekében Gázában, valamint az izraeli-palesztin konfliktus politikai megoldása érdekében – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a BRICS-országok és a regionális szereplők vezető szerepet játszhatnának ebben a folyamatban.

A folyamatban lévő eszkaláció a Hamász fegyvereseinek Izrael elleni meglepetésszerű támadásával kezdődött. A támadásban mintegy 1200 izraeli, főként civil halt meg, és több mint 200 embert ejtettek túszul. Nyugat-Jeruzsálem masszív bombázással válaszolt, amelyet szárazföldi hadművelet követett, és amely a helyi hatóságok szerint több mint 13 ezer palesztin életét követelte a Gázai övezetben.

Moszkva elítélte a Hamász támadását, de azonnali tűzszünetre szólított fel, és bírálta Izrael gázai akcióit, mondván, hogy Nyugat-Jeruzsálemnek nincs legitim felhatalmazása a műveletekre az enklávéban, ahol „megszálló hatalom”.

A hét elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az erőszaknak csak az ENSZ által támogatott kétállami megoldás keretein keresztül lehet véget vetni, amelynek megvalósításához minden félnek valódi erőfeszítéseket kell tennie.

Elolvasom a cikket