Miért hullik ki a haj a kemoterápia során?

Dömök Ágnes
2023. november 21. kedd. 4:05

A kemoterápia olyan gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek célja a gyorsan osztódó sejtek elpusztítása. Ezek a gyógyszerek nem csak a rákos sejteket érintik, hanem más, gyorsan osztódó sejteket is, mint például a hajhagymák sejtjei. A hajhagymák sejtjei is gyorsan osztódnak, ezért érzékenyek a kemoterápia hatásaira.

A kemoterápiás szerek behatolnak a hajhagymákba és zavarják a sejtosztódást. Ez a folyamat elindítja a hajképzés leállását és ennek eredményeként a hajhagymák nem képesek új hajszálakat termelni. A hajvesztés általában a fej, a szemöldök, a szempillák és a test más területein is előfordulhat.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden kemoterápiás kezelés okoz hajvesztést és az intenzitása is változhat az egyes személyeknél. Ezenkívül a hajvesztés általában reverzibilis folyamat, ami azt jelenti, hogy a hajképzése a kezelés befejezése után ismét elindulhat.

A hajvesztés pszichológiai és érzelmi hatásokkal is járhat. Sok beteg számára a haj elvesztése szembesülése a rákkal és a kezeléssel, valamint az esztétikai változásokkal járó külső megjelenés változásaihoz is hozzájárulhatnak. Emiatt a támogatás, beleértve a pszichológiai és társadalmi támogatást, fontos lehet a betegek számára a kezelés során.

A hajvesztés kezelése során néhány páciens sapkát, sálakat vagy parókákat is viselhet, hogy elfedje a hajhiányt és növelje az önbizalmat. Emellett a kutatás folyamatosan zajlik olyan módszerek és gyógyszerek kidolgozására, amelyek segíthetnek csökkenteni vagy megelőzni a hajvesztést a kemoterápia során.

Elolvasom a cikket