A növények is tudnak beszélni: itt a bizonyíték, felvették ahogyan szenvednek

Biológus-kutatók egy csoportja a Tel-Avivi Egyetemen érdekes kísérletet végzett, eredményeiket a Cell (magyarul: sejt) című szaklapban publikálták. Dohány- és paradicsomnövényekkel folytatták a kísérleteket, céljuk az volt, hogy kiderítsék, vajon a növények is adnak-e ki hangokat – számolt be a Promotions.

Ennek megállapításához segítségül hívták a legmodernebb technológiákat is: gép tanuló algoritmusok és a legérzékenyebb, legprofibb mikrofonok segítették a tudósok munkáját.

A kutatás eredménye azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy a növényeknek igenis van hangja, különösen akkor bocsátanak ki erős rezgéseket, ha vízhiányos állapotban vannak (mintegy „sírnak” hogy éhesek, akár egy gyerek!), leginkább a pattogó kukoricához hasonló, pukkanó hangokkal jeleznek – írták.

Hogy mégis miért nem hallunk lépten-nyomon növénysírást magunk körül, annak egyszerű oka van: sajnos nem az, hogy állandóan meg vannak locsolva (bár azért természetesen ilyen növénygazda is van), hanem az, hogy a növények által kibocsátott frekvenciák az emberi fül számára már nem érzékelhetőek – írták.

Elolvasom a cikket