Októberben is Oroszország volt Kína legnagyobb olajszállítója

MH/MTI
2023. november 20. hétfő. 12:41

Kína októberben 8,54 millió tonna, azaz napi 2,01 millió hordó olajat importált Oroszországból csővezetéken és tengeri szállítással együttesen, 10,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 5,6 százalékkal kevesebbet a szeptemberi napi 2,13 millió hordónál.

Az év eleje óta 88,49 millió tonna olajat importált Kína Oroszországból, 23,0 százalékkal többet mint 2022 azonos periódusában.

Szaúd-Arábiából összesen 6,64 millió tonnát, azaz napi 1,56 millió olajat importált októberben Kína, 16,2 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban és 2,5 százalékkal kevesebbet a szeptemberinél.

Az év eleje óta 73,39 millió tonna olajat importált Kína Szaúd-Arábiából, 0,5 százalékkal kevesebbet az előző évinél.

Rijád napi egymillió hordóval csökkentette önkéntesen a kitermelést az árak stabilizálása érdekében az év végéig és Moszkva is hasonlóképpen járt el napi 300 ezer hordós csökkentéssel. Az OPEC és külső szövetségesei, az OPEC+ néven ismert informális együttműködés november végi találkozóján a piaci értesülések szerint a szaúdiak és az oroszok meghosszabbítják termeléscsökkentésüket az év végén túl is.

Az orosz nyersolaj „szankciós árkedvezménye” a Brent olajtípushoz képest októberben már felárrá változott, mivel a kínai finomítók az indiai finomítókkal versenyeznek a szállítmányokért, és mivel a G7 által megszabott 60 dolláros árplafon hatékonyságát is egyre inkább kikezdi az alternatív szállítási és biztosítási lehetőségek elterjedése.

Az októberi szállítású kontraktusa hordónként már úgy egy dolláros felárat mutatott a Brent londoni jegyzéséhez képest, míg szeptemberben 1,20 dollárral, márciusban pedig még 8,50 dollárral maradt el attól a Reuters hírügynökség által idézett kereskedői források szerint.

A kínai finomítók közvetítő kereskedők szolgáltatásait veszik igénybe a szankcionált nyersolaj importálásához és a szállítmányok biztosításához annak érdekében, hogy elkerüljék a nyugati szankciók megsértését.

Kínának az Iránból és Venezuelából érkező, szankciókkal sújtott szállítmányok legnagyobb átrakodási pontjaként használt Malajziából származó importja októberben 67,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Malajzia 5,88 millió tonnával, azaz napi 1,38 millió hordóval Oroszország és Szaúd-Arábia után Kína a harmadik legnagyobb olajszállítója volt októberben. Az év eleje óta Kína malajziai olajimportja 82,7 százalékkal nőtt 2022 azonos periódusához képest.

Kína teljes, napi 11,53 millió hordós októberi olajimportja 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év eleje óta pedig 3,6 százalékkal nőtt a teljes behozatal.

Elolvasom a cikket