Az EU humanitárius légihidja segélyt juttatott a szudáni rászorulóknak

MH/MTI
2023. november 20. hétfő. 22:39

A brüsszeli közlemény szerint az EU által finanszírozott repülőgép alapvető egészségügyi, élelmezési és lakhatási felszereléseket szállított Szudánba, mivel – mint kiemelték – az áprilisban kirobbant fegyveres konfliktus nehéz humanitárius helyzetet teremtett az országban. A légijárat a közelmúltban kitört kolerajárvány kezelését segítő gyógyszereket is szállított – tették hozzá.

Az uniós humanitárius légihíd keretében szállított segélyeket az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és humanitárius munkát végző nemzetközi partnerei kapták – részletezték.

Az uniós közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki közölte: a szudáni helyzet rendkívül riasztó, egy konfliktus ismét ártatlan civileket érint. Az EU alapítása óta azon dolgozik, hogy segítsen enyhíteni a szenvedéseket, és támogatást nyújtson a legkiszolgáltatottabbaknak – mondta.

„Ismételten felszólítok minden érintett felet, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot a polgári lakosság védelme érdekében, és szavatolják, hogy a humanitárius szervezetek biztonságban végezhessék életmentő munkájukat anélkül, hogy adminisztratív vagy egyéb akadályok nehezítenék tevékenységüket” – fogalmazott az uniós biztos.

Az Európai Unió 2023 májusában indította humanitárius légihídját, ez idáig öt repülőgép érkezett Szudánba, összesen körülbelül 161 tonna szállítmánnyal.

A konfliktus kezdete óta továbbra is atrocitásokról érkeznek jelentések, melyek egyebek mellett etnikai tisztogatásról és a nők elleni nemi erőszakról szólnak. Szudánban elérte a 19 milliót azon gyerekek száma, akik nem járnak iskolába. A konfliktus hatással van a megélhetésre, a mezőgazdasági szektorra és általában véve a gazdaságra, az éhezők száma rendkívül magas. A helyzetet tovább rontja a nemrég kitört kolerajárvány és a közelmúltban pusztító árvizek – tették hozzá.

Elolvasom a cikket