Osztrák-magyar lánglovagok

Határon átívelő együttműködési megállapodást kötött egymással a vasvörösvári (Rotenturm) Tűzoltómúzeum Egyesület és a Magyarországon működő Erdődy Tamás Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület – tudatta az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint kiderült, az összefogás egyik célja, hogy felújítsák a Erdődy Tamás Vasvörösváron található hagyatékát, és méltó módon megemlékezzenek az önfeláldozó munkásságáról.

A műsorban emlékeztettek rá, a gróf több mint 90 éve hunyt el, aki életét önfeláldozóan a tűzoltásnak és karitatív tevékenységeknek szentelte. Számos olyan cselekedet is köthető a nevéhez, amivel nagyban hozzájárult a mostani Burgenland és Nyugat-Magyarország tűzoltószolgálatának fejlődéséhez.

Életéről Karl Kraus írt könyvet, „Geheimkurier, Freischärler, Feuerwehrmann, Das Leben des Grafen Thomas Erdődy 1886 bis 1931“ címmel.

A burgenlandi egyesület egy régi szertárában – amelyet egyébként Erdődyék építettek – ugyanis fennmaradt öt, az előző évszad elején vagy annál régebben készült bevetési kocsi. Egy részüket már sikerült felújítani, ám a létrás- és a kézioltókocsit az összefogás segítségével szeretnék restaurálni az egyesületek.

Elolvasom a cikket