Kiderült, hogy a téli nemzeti ételünk, súlyos betegségektől védi meg a szervezetet

Ez a népszerű étel szinte minden család asztalán megfordul legalább egyszer a tél során – de az a jó, ha minél többször elkészül! A bőrös-csontos hozzávalókkal készült kocsonya a nap minden szakában jólesik, hiszen nemcsak ebédre, de reggelire, vacsorára is remek.

Minden részével táplál

Ha leszedi a zsírt a kocsonyáról, akkor egy egészséges, tápláló fogást kap, hiszen tele van aminosavakkal, fehérjékkel, és kevés a zsír- és a szénhidrát-tartalma; így akár diéta alatt is fogyasztható, persze mértékkel.

Csodát tesz az ízületekkel

A lassú főzés során a bőrös, csontos húsokból rengeteg kollagén kerül a kocsonyába, ez pedig az ízületekbe épülve hosszú ideig egészségessé tehet, biztosítja a rugalmasságot. A kollagén rostok ugyanis nélkülözhetetlenek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újraépítésében. Érdemes egy kevés citromlével meglocsolni a kocsonyát (csakis friss citrom facsart levéről lehet szó!), mert a C-vitamin segít a kollagénnek beépülni a szervezetbe.

Egészségesebb haj, szebb arcbőr

A kollagént a szépségipar is használja hajpakolásokban, arcápoló szerekben, de belülről is érdemes minél többet a szervezetbe juttatni belőle – és ennek nagyszerű módja, ha rendszeresen fogyaszt kocsonyát. Rugalmasabb, feszesebb lesz a bőr, egészségesebb lesz a haj és a köröm is.

Felturbózza az immunrendszert

A benne található arginin és lizin aminosavak segítenek, hogy megerősödjön az immunrendszere, ami ebben a járványos őszi–téli időszakban alap ahhoz, hogy ne kapjon el a vírusos betegségeket.

Elolvasom a cikket