Zelenszkij vezető tanácsadója ismét a nyugati támogatóit bírálta

Az ukrán 24 Kanal TV-nek adott pénteki interjújában a tisztviselő megjegyezte, hogy a fegyverek szállításának hosszú késlekedése elegendő időt ad Oroszországnak arra, hogy felkészüljön a stratégiai védelemre, mire azok végre megérkeznek.

Podoljak kifogásolta, hogy a Nyugat által ígért katonai segélynek “hét-tíz nap alatt a célállomáson kellene lennie, annyi idő alatt, amennyi a logisztikához szükséges”, míg a valóságban a folyamat “90 vagy 120 napot vesz igénybe”.

A frontvonal jelenlegi helyzetét kommentálva Zelenszkij legfőbb tanácsadója elismerte, hogy Ukrajna ellentámadása “valószínűleg” nem halad “olyan mértékben és sebességgel, ahogyan azt szeretnénk”.

A kijevi csapatok idén június eleje óta folytatnak ellentámadást, de nem értek el jelentős eredményeket. A hónap elején a The Economistnak nyilatkozva Valerij Zaluzsnij ukrán tábornok elismerte, hogy a harctéri helyzet “patthelyzetbe” került.

Kedden Josep Borrell, az EU külügyi vezetője kommentálta az EU azon ígéretét, hogy 2024 márciusáig egymillió tüzérségi lövedéket szállít Kijevnek, és azt mondta, hogy ebből több mint 300 ezret már elküldtek. Azonban “most már nehéz többet szerezni” – tette hozzá Borrell, megjegyezve, hogy “mozgósítani kell az európai hadseregek készleteit”.

Zelenszkij ugyanezen a napon elismerte, hogy a kulcsfontosságú tüzérségi lövedékek szállítása Ukrajnába “csökkent”, miután október elején kiéleződött a gázai konfliktus Izrael és a Hamász palesztin csoport között.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is azt mondta a hónap elején, hogy “az újfajta NATO-fegyverek szállítása ellenére a kijevi rezsim vesztésre áll”.

Emellett több mint 90 ezer katonára, valamint mintegy 600 harckocsira és 2000 páncélozott járműre becsülte Ukrajna veszteségeit az ellentámadás kezdete óta.

Elolvasom a cikket