Horvát kormányfő: Vukovárnak az egység helyének kell lennie, nem a megosztottságénak

MH/MTI
2023. november 18. szombat. 18:35

Horvátország november 18-án ünnepli Vukovár és Skabrnja háborús áldozatainak emléknapját, amely negyedik éve nemzeti ünnep és munkaszüneti nap egyben. Az eseményre szombaton tízezrek érkeztek Horvátország minden részéből és a szomszédos országokból, hogy Vukovárnak a délszláv háborúban történt elfoglalása 32. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

Andrej Plenkovic kiemelte: bízik az egységben, amellyel megtisztelik azokat, akik az elmúlt több mint harminc évben a leginkább hozzájárultak a horvát demokráciához és a szabadsághoz.

Az elmúlt években a vukovári megemlékezés többször is belpolitikai csaták színtere volt. 2013-ban például a megemlékezés szervezői megakadályozták, hogy Zoran Milanovic jelenlegi államfő – akkor szociáldemokrata miniszterelnök – és kormányának tagjai csatlakozzanak az emlékmenethez.

Annak ellenére, hogy a kormány milliókat fektetett az infrastruktúrába, a munkahelyteremtésbe, és támogatta a gazdasági fellendülést, a város lakóinak száma az elmúlt években folyamatosan csökkent, egyre több fiatal hagyja el. A szerb és a horvát lakosság között továbbra is feszült a viszony, a háború okozta sebek még mindig nem gyógyultak be teljesen.

Idén két hivatalos plakát jelent meg az eseményről, amelynek az egységet és a kegyeletet kellene hirdetnie. Az egyiket a kormány, a másikat Vukovár városa készítette.

A város plakátján kiemelten szerepel a Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a HOS-nak a jele, valamint a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Állam idején használt A hazáért készen állunk! (Za adom spremni!) köszöntés.

Ivan Penava, a város polgármestere egyúttal az ellenzéki jobboldali Haza Mozgalom (Domovinski Pokret) elnöke is. A párt parlamenti képviselői közölték, hogy a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) képviselői nem engedhetnek a Dunára koszorúkat az áldozatok emlékére, és ha kell, élőlánccal akadályozzák meg őket ebben. Az SDSS, amely egyben a kormány koalíciós partnere is, úgy döntött, idén még a hivatalos megemlékezésen sem vesznek részt.

1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt, miután elfoglalták a horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon át védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 2717 ember tűnt el, illetve vesztette életét, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonukat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett a második világháború végén földig lerombolt németországi Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zárták, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

Elolvasom a cikket