Az izareli hadsereg cáfolta, hogy ultimátumot adott volna az es-Sifá Kórház kiürítésére

MH/MTI
2023. november 18. szombat. 16:14

Korábban az Al-Dzsazíra pánarab tévécsatorna arról számolt be: az IDF egy órát adott arra, hogy elhagyják a Gázai övezetben található kórházat a betegek, a személyzet és az oda menekült civilek.

Az IDF sajtószolgálata hangsúlyozta, hogy az egészségügyi személyzet a kórházban marad, hogy elláthassa azokat a betegeket, akiket nem tudnak evakuálni, és hogy a hadsereg az éjszaka további élelmet, vizet és humanitárius segélyt biztosított a kórháznak.

Helyi beszámolók szerint az es-Sifában alig maradt valaki a személyzetből, ők próbálják meg ellátni azokat, akik nem szállíthatók. A szállítható betegek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek már távoztak a kórházból.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában elismételte azt az izraeli vádat, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi és oktatási intézmények épületeit is használta terrorista céljaira, ezekben parancsnoki alközpontokat hozott létre és fegyvereket tárolt. Vádja szerint az es-Sifá Kórház is ilyen volt, annak mínusz második szintjén volt a Hamász-parancsnokság, csak a terroristák elhagyták az épületkomplexumot, mire az izraeli hadsereg behatolt oda.

A kórház igazgatója pénteken azt állította, hogy az izraeli katonák nem találtak semmilyen katonai infrastruktúrát az épületegyüttesben.

A hadsereg közölte azt is, hogy egy észak-gázai általános iskola és egy óvoda épületében lőfegyvereket, páncéltörő gránátokat, akna- és kézigránátokat, lőszereket találtak. Erről egy videofelvételt is bemutatott a hadsereg, de a dpa hírügynökség szerint ennek hitelességét egyelőre nem igazolták.

Netanjahu kijelentette az interjúban: „az óvodákban játékszereknek van helye, nem halált okozó fegyvereknek.”

Elolvasom a cikket