USAID: Kijev csődbe megy, ha nem kap több pénzt

Nincs több közvetlen költségvetési támogatásunk – vallotta Erin McKee, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) egyik képviselője szerdán a szenátus külügyi bizottsága előtt Washingtonban.

Az utolsó részletet a költségvetési év végén folyósították. Ez veszélyezteti, különösen az elkövetkező hónapokban Ukrajna képességét arra, hogy a háború folytatása közben fenntartsa gazdasági stabilitását.

Az amerikai kormány legutóbbi költségvetési éve szeptember 30-án ért véget. Ukrajna nemcsak a fegyverek legnagyobb szállítójaként támaszkodott Washingtonra, hanem a nem katonai kiadásai fedezésére is kapott pénzt. Joe Biden elnök egy 106 milliárd dolláros sürgősségi költségvetési törvényjavaslatot terjesztett elő, amely egyesíti az Ukrajnának az Oroszország elleni harcban és Izraelnek a Hamász elleni harcban nyújtott támogatásokat. Emellett 9,2 milliárd dollár humanitárius segélyt is tartalmaz, amely mindkét konfliktushoz kapcsolódik.

McKee szerint az USAID segítsége lehetővé tette, hogy Ukrajna a saját állami bevételeit teljes egészében a védelemre költse, beleértve a katonák fizetését is.

Ez azt jelenti, hogy nincsenek forrásaik arra, hogy saját népükről gondoskodjanak és kormányozzanak – tette hozzá.

Az olyan kiadásokat, mint a tanárok, a rendőrség és az egészségügyi dolgozók fizetése, felfüggesztik az új amerikai finanszírozás jóváhagyása nélkül – mondta McKee. Állítása szerint a finanszírozás elhúzódó szüneteltetése megnyomorítaná az ukrán gazdaságot, ami Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adná meg a fölényt a folyamatban lévő konfliktusban.

Ha a gazdaságuk összeomlik, Putyin győzött.

A kongresszus ellenállása Biden Ukrajna-politikájával szemben az elmúlt hónapokban egyre erősödött. A republikánusok által ellenőrzött képviselőház a múlt héten elfogadott egy 14 milliárd dolláros segélytörvényt csak Izrael számára, az Ukrajnának szánt új finanszírozásról pedig külön kell dönteni. A demokraták által ellenőrzött szenátus kedden megakadályozta a képviselőházi törvényjavaslatot, követelve, hogy helyette Biden összevont segélycsomagját hagyják jóvá.

A kongresszus korábban négy törvényhozási fordulóban 113 milliárd dollárnyi ukrajnai segélyt hagyott jóvá. McKee arra figyelmeztetett, hogy az újabb finanszírozási részlet jóváhagyása nélkül az ukrán kormánynak “szükségintézkedéseket kellene alkalmaznia, például pénzt kellene nyomtatnia, vagy nem lenne szabad kifizetnie a kritikus fizetéseket, ami hiperinflációhoz vezethet, és súlyosan károsíthatná a háborús erőfeszítéseket”.

Elolvasom a cikket