Honvéd Vezérkar főnöke: A Magyar Honvédség mozgásban van földön, vízen és levegőben

MH/MTI
2023. november 9. csütörtök. 18:06

Böröndi Gábor vezérezredes rámutatott, hogy élesben tesztelik a „békétől eltérő vezetési időszakot, például a szoros együttműködést a civil adminisztrációval”, ami azt jelenti, hogy az északkeleti vármegyék főispánjai biztosítják a hadműveletekhez, a haderő mozgásokhoz szükséges szolgáltatásokat.

A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy a NATO szövetségi rendszerének tagjaként, „hazánknak kötelezettsége a keleti fenyegetésre való felkészülés és elrettentés, ezt gyakoroljuk most élesben”.

Böröndi Gábor elmondta, hogy a magyarországi többnemzeti harccsoport a Bakonyban állomásozik, abban török, olasz, amerikai és horvát katonák teljesítenek szolgálatot. Hozzátette: velük együttműködve zajlik a keletről jövő fenyegetésre történő felkészülés, az elrettentés a NATO részéről.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ központparancsnoka elmondta, hogy a mostani fázisban az alegységek felkészülnek a feladatok végrehajtására, a légierő műveleteket hajt végre. Jelezte, hogy vasárnap a szárazföldi erőket átmozgatják a keleti országrészbe, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékbe, a technikai eszközök és az emberek átcsoportosítását követően pedig járőrözési és kiképzési feladatokat hajtanak végre, együttműködve a NATO-erőkkel, továbbá Nyíregyházán magyar és olasz katonák ejtőernyős ugrásokat hajtanak végre.

Kérdésre elmondta: szeretnék azt elérni csütörtökre, hogy a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság átvegye tőlük a csapatok vezetését, ami még soha nem történt meg Magyarország történetében, de a valóságban ez így működne.

Elolvasom a cikket