Cseh belügyminiszter: Az illegális migráció elleni küzdelemről fog egyeztetni a V4, Németország és Ausztria

Az illegális migráció elleni küzdelem egyeztetéséről fog tárgyalni november végén a négy visegrádi ország, valamint Németország és Ausztria belügyminisztere – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter csütörtökön Prágában, miután megbeszélést folytatott Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszterrel.

A két tárcavezető egyetértett abban, hogy a migráció problémáját európai szinten kell megoldani.

„Amíg azonban nincs összeurópai migrációs keretünk, meg kell próbálkoznunk a problémákat legalább a közép-európai térségben megoldani. Ebben Szlovákia kiemelt partnerünk” – jelentette ki Vít Rakusan sajtótájékoztatón.

„Véleménycserénk az illegális migrációról igen konstruktív volt. Sajnálom, hogy Schengen történetében tavaly először zárva volt a cseh-szlovák határ, de teljes mértékben megértem ezt az intézkedést” – jelentette ki a szlovák belügyek irányítója. A cseh kormány tavaly ősszel a megnövekedett migrációs nyomás miatt vezetett be véletlenszerű ellenőrzéseket a szlovák határon. A cseh intézkedés kiváltotta az akkori szlovák kormány nyílt nemtetszését és bírálatát.

„A mai szlovák kormány másképpen viszonyul az illegális migrációhoz mint elődei, mindent megteszünk annak érdekében, hogy szülőföldünket megvédjük” – hangsúlyozta Matus Sutaj Estok.

Elolvasom a cikket