Varga Judit: Az európai intézményeket meg kell szabadítani az ideológiai befolyástól

2023. november 8. szerda. 20:39
Frissítve: 2023. november 8. 21:37

Varga Juditot és az európai ügyek bizottsága delegációját a római parlament alsó- és felsőháza uniósügyi bizottsága elnöke fogadta.

A magyar küldöttség tagja volt Balassa Péter (Jobbik) és Illés Boglárka (Fidesz). A képviselőházban Alessandro Giglio Vignával, a Liga párt politikusával tanácskoztak, a szenátusban pedig Giuliomaria Terzi di Sant’Agata, valamint a felsőház bizottságának több párti tagjai fogadták őket.

A megbeszélések után Varga Judit elmondta, hogy kiemelt téma volt a migráció és annak következményei. Hangoztatta: az olasz féllel egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlás szoros összefüggésben áll a terrorizmussal, az Európában érezhető közbiztonsági problémákkal és az antiszemitizmus éledésével.

„Erre sajnos a szörnyű terrortámadások és a terroristaszervezetek melletti tüntetések figyelmeztetnek. Európa elhibázta a migrációs politikát, ami egyre több helyen látszik most már Európa-szerte, és ezt a korábban migrációpárti politikusok is kezdik felismerni” – hangoztatta Varga Judit. Hozzátette: az olasz politikusokkal közösen vallják, hogy a migrációt meg kell állítani, a külső határokat kell védeni, Európába kizárólag legálisan lehessen bejutni.

Szó volt a jövő nyáron kezdődő magyar európai uniós elnökség elsőrendűnek tartott feladatairól, amelyek között Varga Judit a demográfiai csökkenés visszafordítását említette. Kiemelte, hogy ettől függ a tagállamok és Európa versenyképessége. Jó hírnek nevezte, hogy a jelenlegi olasz kormány ugyanezt vallja, hiszen Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen vett részt a Budapesten szeptemberben rendezett demográfiai fórumon.

Varga Judit úgy vélte, a római kormány is a családok mellett teszi le voksát, nem az illegális bevándorlás ösztönzése mellett. Emlékeztetett arra, hogy Giorgia Meloni, amikor Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, szintén szeptemberben Lampedusa szigetére látogatott, kimondta, hogy a migránskvóták rendszere sem jelent megoldást a migráció okozta problémák kezelésére.

A magyar és olasz unióügyi bizottságok tagjainak találkozóin témaként szerepeltek a kohéziós források és az agrártámogatások, amelyeket a felek egyöntetű véleménye szerint fenn kell tartani.

Varga Judit elmondta: az olasz kormánypártok is úgy látják, hogy az európai demokrácia ereje csökken, ha „szuverén nemzetek helyett Brüsszel az NGO-knak kiszervezett intézményeken keresztül igyekszik befolyásolni a tagállamokat”.

„Cselekvőképes kormányokra van szükség, ami az európai sokszínűség és az egyenlő európai nemzetek együttműködésének feltétele” – hangoztatta Varga Judit.

Hangsúlyozta, Alessandro Giglio Vigna egyértelművé tette, hogy ami például a Brüsszel diktálta környezetvédelmi jogszabályokat illeti, „az európai intézményeket az az ideológia ejtette túszul, mely szerint olyan döntéseket nyomhatnak le a kormányok torkán, amelyek éles ellentétben állnak akár a gazdasági és szociális érdekekkel. Ezért kell vissza kell terelni Európát a józanság útjára”.

A találkozókra a tagállamok nemzeti parlamenti EU-bizottsági elnökeinek hálózata (Cosac) keretében került sor.

Elolvasom a cikket