Time: Ukrajna egyre több idősebb férfit soroz be

Az ukrán katonák átlagéletkora 43 év körülire emelkedett – jelentette a Time magazin múlt héten megjelent címlapsztorijában. Ehhez képest 2022 márciusában 30-35 év volt az átlagéletkor, amikor a Financial Times szerint férfiak ezrei siettek önként jelentkezni a harcra.

A halottak és sebesültek magas száma „olyannyira megtizedelte az ukrán fegyveres erők sorait, hogy a sorozóhivatalok kénytelenek voltak egyre idősebb katonákat behívni” – írta a Time.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik név nélkül nyilatkozó tanácsadója azt mondta a magazinnak, hogy az életkor eltolódása megváltoztatta a kijevi erők összetételét.

„Már felnőtt férfiak, és eleve nem is olyan egészségesek. Ez Ukrajna, nem Skandinávia”.

A cikk részletezte Zelenszkij küzdelmét a nyugati szövetségesek állítólagos árulásaival, valamint a Moszkvával való konfliktus elhúzódásával járó korrupcióval és a saját kormányán belüli viszálykodással.

Ukrajna nem közölte nyilvánosan az áldozatok számát, de augusztusban amerikai tisztviselők közel 500 ezerre becsülték a halottak és sebesültek számát mindkét oldalon. Az orosz védelmi minisztérium múlt havi becslése szerint Kijev több mint 90 000 katonát veszített csak június óta, amikor a kudarcba fulladt ukrán ellentámadás megkezdődött.

Kijev a konfliktus kezdetekor megtiltotta a 60 év alatti felnőtt férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Az ukrán hatóságok egy hétfőn közzétett helyi médiajelentés szerint több mint 8200 büntetőeljárást indítottak állítólagos behívók megtagadása miatt. Zelenszkij augusztusban elbocsátotta az ukrajnai sorozási hivatalok igazgatóit, miután egy kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a hivatalnokok hamis egészségügyi mentességeket adtak el, fejenként akár 6000 dollárért (2,1 millió forintért).

Olekszij Aresztovics, Zelenszkij volt tanácsadója a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajnának fiatalabb újoncokat kellene besoroznia, mert ők jobban bírják a harctéren uralkodó megpróbáltatásokat, és könnyebb őket agresszív harci erővé manipulálni.

Farkasokra van szükség, akik 25-28 évesek, akik harcolni akarnak és élvezik ezt, akiknek még van mit bizonyítaniuk – mondta.

Ukrajna létszámproblémái egyre súlyosbodnak, miközben az amerikai közvélemény egyre kevésbé támogatja, hogy továbbra is hatalmas katonai támogatásokat küldjön Kijevnek.

Zelenszkij egyik tanácsadója azonban a Time-nak azt mondta, hogy még ha Washington az összes ígért fegyvert el is küldené Ukrajnának, az ország hadseregében egyszerűen „nincsenek meg az emberek, akik használni tudnák őket”.

Elolvasom a cikket