Tartható a 15-20 százalékos bevételnövekedés a Richternél

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 21:40
Frissítve: 2023. november 8. 21:47

Ha az árfolyamok nem romlanak jelentősen, akkor 20 százalék felett is lehet a növekedés – jegyezte meg.

Közölte: az idei gyógyszergyártási árbevétel meg fogja közelíteni a kétmilliárd eurót, az üzemi eredmény 570 millió euró lehet ebben az évben, ez jelentős javulás az év eleji várakozáshoz képest.

Kiemelte: a kedvezőtlen árfolyamhatások ellenére erős harmadik negyedévet zártak. Az árfolyamok nagyon kedvezőtlenül alakultak, ugyanakkor a rendelésállomány a vártnál sokkal nagyobb. Ezt a gyáregységek sikerrel kezelték, ahogy a nehezedő beszerzési körülményeket is. A költségek a tervek szerint alakultak, és két számjegyű növekedést sikerült elérni mind a négy üzletágban.

Az árbevételre a kedvezőtlen árfolyamok mellett ható egyszeri tételek között kiemelte a rendkívüli adót, amely várhatóan idén 30,7 milliárd forintot tesz ki, az első három negyedévben 22,1 milliárd forint volt időarányosan az extraprofit-adó. Emellett a tavalyi azonos időszakkal szemben, amikor 8,7 milliárd forint mérföldkő bevételt könyveltek el, idén nem volt mérföldkő bevétel – mondta. Az adózott eredmény összességében így 50 milliárd forinttal kevesebb lett az előző évinél.

A gyógyszergyártási árbevétel több mint 20 százalékkal nőtt, a nőgyógyászati és a generikus üzletág (GM) hozzájárulása az eredményhez pedig meghaladta a 70 milliárd forintot. A biotechnológiai üzletág jól halad a 2023-as pénzügyi és üzleti tervek teljesülése felé. A világnak ezen a részén egyedüliként a Richter foglalkozik biotechnológiával, emellett kulcsfontosságú mérföldkőhöz értek a generikus üzletágon belül a diabétesz és a véralvadásgátlók terápiájához kapcsolódóan – mutatott rá.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke példátlannak nevezte az extra adóterhelést. Ha az ország gazdasága szempontjából fontos lenne a szellemi hozzáadott érték, akkor nem sújtanák ezzel az ágazatot. „Mérhetetlenül rossz” a szakember-utánpótlás helyzete is – vélekedett.

Orbán Gábor elmondta: 2024 végén reményeik szerint kivezetik ezt az extra adóterhet, amellyel más iparágak fejlesztését finanszírozza a gyógyszeripar.

A vállalat kutatás-fejlesztési projektjei a tervek szerint alakulnak, a K+F költségek aránya nőtt az árbevételhez mérve az előző évi 9,6-ról 9,9 százalékra.

A Richter Gedeon Nyrt. szerdán közzétett jelentése szerint az idén a harmadik negyedévben 54,7 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 33,4 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakitól. Az összes árbevétel 188,5 milliárd forint lett a negyedévben, 13,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az első kilenc hónapban a konszolidált árbevétel négy százalékkal emelkedett, 601,9 milliárd forintra, az adózott eredmény 37,3 százalékkal kisebb, 123,7 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír a szerda délelőtti kereskedésben 1,8 százalékkal 8885 forintra drágult, az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9450 forint, a legalacsonyabb 7170 forint volt.

Elolvasom a cikket