Szürkehályog műtét azonnal – Így kerülhető el a várólista

A szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a retináig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, legtöbbször nem derül ki időben, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll.

Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a szürkehályog a vakság vezető oka.

A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha a kellő figyelmet fordítanánk a 15-20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint jelentősen, akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak az embereknek a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat. Ennek ellenére az EU-országok közül hazánknál csak Romániában végeznek kevesebb szürkehályog-műtétet – derül ki az Eurostat adataiból.

Javíthatók az adatok a műtétek számának emelkedése nélkül?

„Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható – mondja Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa.

„A beavatkozás során a saját szemlencsét egy olyan, akár trifokális műlencsével helyettesítjük, amellyel távolra, középtávra és közelre is egyformán jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére.”

A szürkehályogot gyógyító beavatkozás részletei közül az egyik legfontosabb, hogy a műtét injekció- és fájdalommentes, a látásélesség már a műtét napján azonnal javul, a látás pedig pár napon belül teljes lesz. Tehát a gyógyulási idő rövid, és csak néhány napig szükséges a kímélő életmód.

Míg korábban csak jelentős látásveszteségnél műtöttek, ma akár már 20-30 százalék körüli látásromlás esetén is szívesen elvégzik a beavatkozást, köszönhetően a modern orvosi technológiáknak, amelyek szinte a nullával tették egyenlővé a beavatkozás kockázatát.

Aki a társadalombiztosítása terhére szeretné elvégeztetni a műtétet, annak számolni kell azzal, hogy több hónap is eltelhet, mire az ember időpontot kap az első vizsgálatra, amely után akár egy év is lehet a várakozás a szürkehályog-műtétre.

Aki a magánegészségügyet választja, az hamarabb térhet vissza a munkába és a társasági életbe, hamarabb élhet újra teljes életet a családjával. A költségek pedig részletfizetéssel vagy a magán egészségpénztárban összegyűlt összeg felhasználásával mérsékelhetők.

Elolvasom a cikket