Soltész Miklós: A katolikus egyház óvodafejlesztési programja országosan mintegy 14 ezer férőhelyet érint

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 17:29

Soltész Miklós a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola Szent Imre utcai, megújult és bővített tagóvodájának átadóján arról beszélt, hogy a kormány a katolikus egyház, a települések és az óvodai dolgozók összefogásával országosan mintegy négyezerrel tudja növelni az óvodai férőhelyek számát.

Továbbá számos épületet megújítanak, hogy azok később újra „lélekkel és élettel telhessenek meg” – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: meg kell akadályozni minden olyan törekvést, amely „a teremtett világ ellenében szól”, és ebben a küzdelemben fontos az egyházi, a katolikus oktatási és nevelési intézmények jelenléte, illetve segítsége is.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP), Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a magyar kormány támogatásával, a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjának köszönhetően a városban három óvoda is megújulhatott.

A Szent Imre utcai óvodáról elmondta: az intézmény fejlődése töretlen, és „egyre több család életét tudja nyitottá, befogadóvá, ugyanakkor elfogadóvá tenni, illetve egyre több kisgyermeket tud hitre és szeretetre nevelni”.

Papp Zsolt, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója emlékeztetett: intézményük Teleki utcai, felújított – mintegy hetven gyermek óvodai nevelését végző – tagóvodáját júniusban adták át, majd megkezdődött a Szent Imre utcai óvoda bővítése és rekonstrukciója.

Másfél hónap alatt megtörtént az épület belső átalakítása, amelynek során új vizesblokkot, két öltözőt és egy fejlesztőszobát hoztak létre, majd bővítették az épületet egy csoportszobával és az ahhoz tartozó vizesblokkal. A fűtéskorszerűsítés mellett kicserélték valamennyi nyílászárót, a napelemrendszer kiépítése még folyamatban van.

A csoportszobák új bútorokat és játékokat kaptak, a konyhát új eszközökkel szerelték fel, az udvarra is új játszóeszközöket telepítettek.

A munkálatok költsége a Teleki utcai óvodában 340 millió forint, míg a Szent Imre utcai óvodában 310 millió forint volt.

Az igazgató úgy fogalmazott: a felújított és bővített épületekkel „nemcsak óvodát építettek, hanem közösséget is”.

Az épületet és használóit, a Szent Imre utcai óvodába járó mintegy száz gyermeket és nevelőiket Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke áldotta meg, aki arról beszélt: nagyon meghatározó a gyermekek első öt éve, hiszen „egy óvodás is szerezhet életre szóló fájdalmat vagy emlékeket”.

Azt mondta: a mai vészterhes világban a remény és a félelem kettőssége él az emberekben, ezért is fontos imádkozni, hogy az óvoda mindig is gondtalan helye legyen a gyermekeknek, hogy békességben és szeretetben élhessenek, fejlődhessenek.

Elolvasom a cikket