Hamász: Az UNRWA „összejátszik” Izraellel

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 21:59

„Az UNRWA és annak vezetői felelősek ezért a humanitárius katasztrófáért, mert az első pillanattól kezdve meghajoltak a megszállók diktátumai előtt, elhagyták állomáshelyüket, és feladták kötelességüket a Gázai övezet északi részén élő több százezer emberrel szemben” – írta közleményében Szaláma Marúf, a Hamász sajtóközpontjának vezetője. Ezenkívül azzal vádolta az UNRWA-t, hogy „fedél, ivóvíz és élelem nélkül” hagyta a palesztinokat, és „nem hallotta meg a szenvedők segélykiáltásait”.

„Azt állítjuk, hogy az UNRWA vezetői – azzal, hogy kitérnek a szervezetnek előírt feladat teljesítése elől – nyilvánvalóan összejátszanak (Izraellel) a megszállásban és abban, hogy arra kényszerítik az embereket: hagyják el otthonukat” – jelentette ki Marúf.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 1,5 millió ember távozott otthonából a Hamász uralta Gázai övezetben a háború kezdete óta.

Az UNRWA oktatási, egészségügyi, szociális és lakhatási szolgáltatásokkal segíti azt a több millió palesztin menekültet, aki a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában él.

A szervezetnek saját közlése szerint már nem áll módjában segíteni azon a több tízezer emberen, aki az ENSZ fenntartása alatt álló iskolák épületében talált menedékre azt követően, hogy Izrael felszólította a lakosságot a délre való távozásra. A Hamász október 7-i terrortámadásának megtorlásául Izrael által elindított hadműveletben az UNRWA 89 munkatársa halt meg a Gázai övezetben.

Elolvasom a cikket