Elsüllyesztettek egy vitorlást a kardszárnyú delfinek

Egy délnyugat-európai kardszárnyú delfin csorda október 31-én egy 45 perces, megállás nélküli támadás után elsüllyesztett egy vitorláshajót. Ez két év alatt a negyedik olyan eset, amikor a gyilkos bálnáknak is nevezett orkák hullámsírba küldtek egy hajót Délnyugat-Európában.

A Gibraltári-szoros térségében három éve kezdődtek a támadások. A most elsüllyedt hajó tulajdonosa, a lengyel Morskie Mile sétahajó-társaság Facebook-bejegyzése szerint a Grazie Mamma nevű közepes méretű vitorlás jachtot Marokkó partjainál kezdte zaklatni a csorda. Többször nekimentek a jacht kormánylapátjának, és olyan mértékben sérült a hajótest, hogy a jacht léket kapott. Minden utast biztonságosan evakuáltak, mielőtt a hajó elsüllyedt – tették hozzá.

Objektum doboz

Az orkák rajtaütéseiről szóló történetek egyre nagyobb teret nyernek az interneten, mivel az Ibériai-tenger partjainál történt incidensek száma a 2020-as 52-ről tavaly több mint 200-ra ugrott; emberi sérülésekről vagy halálesetekről nem érkezett jelentés.

Andrew Trites, a Brit Kolumbiai Egyetem professzora és a tengeri emlősök kutatási igazgatója szerint a tudósok értetlenül állnak a jelenség előtt, bár két elméletük azért van. Az egyik szerint a kardszárnyúak „csak” játszanak. A másik szerint a korábban olyan atrocitások érték a bálnákat a hajók részéért, amiért egy ideje agresszíven reagálnak a közelségükre.

Elolvasom a cikket