Nemzetközi szerződések és igazságügyi törvényjavaslatok az Országgyűlés napirendjén

MH/MTI
2023. november 7. kedd. 6:53

A parlament megvitatja az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, amely egyebek mellett a közösségi autóbérlő rendszerekkel kapcsolatban tartalmaz változtatásokat a parkolással, illetve az ezen cégeknek nyújtott, a helyi lakosokéval megegyező kedvezményekkel összefüggésben.

Általános vita lesz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, miszerint a tiszteletbeli konzul kinevezéséhez feltétel lesz a büntetlen előélet igazolásán túl az, hogy nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel a konzullal kapcsolatban.

Három igazságügyi tárgyú törvényjavaslat is szerepel a napirenden. Az igazságügyi tárgyú törvények módosítása a tiltott szerencsejáték-szervezőkkel szembeni fellépést tenné hatékonyabbá, valamint jelentősen emelné a fogyasztóvédelmi bírságokat, nagyobb cégek esetében az alsó határt 15 ezerről egymillió forintra, a felső határt bizonyos esetekben hárommilliárd forintra.

Az egyes agrártárgyú törvények deregulációs szempontú módosítása több mint egy tucat jogszabályon változtatna, egyebek mellett a vízgazdálkodási, a természetvédelmi, a vetőmag- és a termőföld védelméről szóló törvényen.

Az Országgyűlés tárgyalja a büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosítását. Az előterjesztés átülteti a magyar jogba a gyógyszerhamisítás uniós fogalmát, tartalmaz rendelkezéseket a szabadságvesztésre ítéltek új besorolási rendszerével kapcsolatban, valamint a büntetőeljárás hatékonyságával összefüggésben.

Elolvasom a cikket