Járóka Lívia: biztos energiaellátást és fűtést minden háztartás számára

2023. november 7. kedd. 21:56

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának (FEMM) keddi ülésével kapcsolatban – amelyen a képviselők az emelkedő megélhetési költségek és az energiaválság hatásának nemi szempontjairól vitáztak – Járóka Lívia kiemelte: az energiaszegénység kérdése összetett megoldást igényel: egyszerre kell a munkaerőpiaci kihívásokat és a lakóhellyel kapcsolatos kihívásokat kezelni, továbbá minden háztartásban biztosítani kell a megfelelő energia- és hőellátást a lakásárak csökkentése mellett.

Az EP-képviselő közölte: a megélhetési válság a hátrányos helyzetűeket, így a nőket, a legszegényebbeket, köztük a romákat, az alacsony jövedelemű és munkanélküli családokból származókat, a nagycsaládosokat, a devizahiteleseket és a lakóhelyi szegregátumokban, peremrégióban élőket érintette a legsúlyosabban. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unióban nincsen stabil energiaellátás és fűtés minden háztartásban.

Magyarországon bevált intézkedés az olcsó állami lakáshitelek, lakásfelújítási programok és gyerekvállalási kedvezményekkel összekötött, kedvezményes pénzügyi csomagok, illetve a fiataloknak és a nagycsaládosoknak járó különböző adókedvezmények és -mentességek – ismertette.

„Hasznosítanunk kell az olyan megfizethető zöldtechnológiákat, mint a vályogépítészet, illetve a geotermikus és más megújuló energiaforrások. Ezzel együtt pedig el kell kezdenünk kifehéríteni a munkahelyeket, stabil foglalkoztatást és megfelelő szakmai képesítést, így stabil megélhetést kell biztosítani mindenki számára” – zárta gondolatait a fideszes politikus.

Elolvasom a cikket