A nőkkel szembeni erőszakra hívja fel a figyelmet a Bordó Krizantém rendezvénysorozat

MH/MTI
2023. november 7. kedd. 21:13

A szervezők közleménye szerint a Bordó Krizantém az Orange the World nemzetközi kampány felhívására jött létre három évvel ezelőtt Magyarországon. A kampány a világon mindenhol a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja köré szerveződik és a célja, hogy a művészet segítségével hívja fel a figyelmet a téma fontosságára.

A sorozatban festmény és tematikus fotókiállítás, improvizációs színház, gyökereket kutató népzenei előadás, gitárkoncert és irodalom is helyet kapott már, de a program elengedhetetlen részét képezik a szakmai előadások is.

Idén a sorozat november 9-én Kiss Andrea fotóművész ÉN című kiállításával indul, amelyet november 26-ig lehet megtekinteni.

Ezt követi egy szakmai előadás november 17-én Az énerő felszabadítása sorsfordító helyzetekben címmel, Róza Rachel klinikai szakpszichológus, Hunyadi Krisztina válási szakmediátor és Preisz Éva Eszter pszichiáter részvételével.

A rendezvénysorozat november 24-én a Saját válladra című zenés irodalmi esttel zárul. Kiss Andrea fotóművész négy képéhez a szervezők Lackfi János írói kurzusán hirdettek pályázatot, amelyre érintetteknek szóló, erőt adó műveket vártak. A legjobb alkotásokból kiadvány készült, amelyet az esten mutatnak be. A műveket Hajnal Éva költő, a Litera-Túra Kiadó és Művészeti Magazin főszerkesztője, valamint Posta Marianna költő, író, szerkesztő bírálta el. A legjobb kilenc alkotást az alkotók olvassák fel az esten, Lőrincz Judit operaénekes pedig olyan áriákat énekel, amelyek valamilyen módon megjelenítik a bántalmazás témáját.

Elolvasom a cikket