Olaszország Albániában nyit táborokat az illegális bevándorlók elhelyezésére

MH/MTI
2023. november 6. hétfő. 22:24

Az olasz kormány két tábort nyit Albániában, ezek megvalósítását Róma finanszírozza. Azokat szállítják át az albániai táborokba, akik tengeri mentési művelet során érkeznek meg Olaszországba. A miniszterelnöki hivatal közlése szerint a szándéknyilatkozat nem a civil szervezetek, hanem az olasz hatóságok által véghezvitt, hivatalos mentésekre vonatkozik.

Giorgia Meloni elmondta, hogy a két tábor egyszerre háromezer embert tud befogadni, ami olasz számítások szerint évente 39 ezer migránst jelent. Nem kerülnek az albániai táborokba a tengeri mentéssel Olaszországba érkező nők, gyermekek és sérülékeny emberek.

Az egyik tábor a tengerparti Shengjin, a másik Gjader város térségében lesz: az elsőben kötnek majd ki a migránsok, és ott azonosítják őket. A gjaderi táborba az illegálisnak minősített bevándorlók kerülnek, ahonnan a tervek szerint kiutasítják őket.

A táborok biztonsági ellenőrzése az albán rendőrség feladata lesz.
Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy a táborok célja az indulások megfékezése.
„Ez az első ilyen megállapodás, éppen ezért történelmi jelentősége van Olaszország és az egész Európai Unió számára” – hangoztatta Giorgia Meloni.

„Olaszország szólítására Albánia válaszolt” – mondta Edi Rama. Az albán kormányfő hozzátette, hogy földrajzi fekvése miatt Olaszországot rendkívüli mértékben érinti az illegális bevándorlás, és Albánia segítséget nyújthat. Megjegyezte, Albánia nem az EU tagja, de attól még Európa részének tartja magát, és európai szemmel tekint a közös problémákra.

Elolvasom a cikket