A Gázai övezet lakosságának négy százaléka már meghalt

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 10 ezer ember halt meg a Gázai övezetet ért támadásokban. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfői közleményében tudósított arról, hogy a halottak száma legalább 10 022 palesztinra emelkedett, köztük 4104 gyermek, akik közül sokan még mindig a romok alatt vannak – olvasható az Al-Dzsazíra cikkében. Az övezetnek becslések szerint 2,375 millió lakosa volt, és ha a palesztin adatok valósak, akkor közülük minden huszadik meghalt a háború első hónapjának a végére.

Az Al-Dzsazíra tudósítója, Hani Mahmoud azt közölte, hogy „a halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, mivel legalább kétezer ember maradt a romok alatt. A probléma az, hogy nehéz felszerelés és gépek hiányában a földi mentőcsapatok nem tudják eltávolítani és kihúzni ezeket a holttesteket a romok alól”.

A palesztin forrás szerint az október 7-i támadás óta már több mint 25 ezer sebesültje van a támadásoknak.

A Gázai övezetben kifogyóban van az üzemanyagkészlet is, emiatt Gáza 35 kórháza közül 16 kénytelen volt felfüggeszteni a működését. Az ENSZ szerint már több mint másfél millió civilt menekítettek ki az övezetből, a gázai lakosok több mint a felét.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében közölte, hogy Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, és ellenzi pénz küldését az övezetbe.

A felek megadta veszteségadatokat – mint általában a háborúkban – érdemes óvatosan kezelni, mindenesetre ebben a háborúban máris biztosan rengeteg vér folyt, és nagyon megszenvedték a civilek.

Elolvasom a cikket