A belga egészségügyi miniszter kórházakat is felkérne menedékkérők elszállásolására

MH/MTI
2023. november 6. hétfő. 19:38

A belga sajtó szerint Vandenbroucke levélben kért tájékoztatást a kórházaktól, hogy vannak-e üres épületeik, illetve épületrészlegeik, amelyeket rendelkezésre bocsáthatnának menedékkérőknek a betegektől elkülönített elhelyezésére. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az intézkedés átmeneti jellegű lenne, és jövő nyárig vennék igénybe a kórházak kapacitásait. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány nyújtana-e pénzügyi kompenzációt a befogadásért a kórházak részére, illetve azzal kapcsolatban is felmerült kérdés, hogy az egészségügyi intézmények dolgozóinak kellene-e felügyelet alatt tartani a menedékkérőket.

A menekültügyi és migrációs államtitkár jelenleg vizsgálja Vanderbroucke javaslatát. Az egészségügyi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a megkeresésre több kórház már pozitívan reagált.

Belgium mintegy 34 ezer befogadóhely áll a menedékkérők rendelkezésére, de a hálózat jelenleg telített.

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár augusztus végén azt a döntést hozta, hogy Belgium a menekültek számára kialakított befogadóközpontokban még rendelkezésre álló szálláshelyeket télen kizárólag gyermekes családoknak tartsa fenn, azonban a belga bíróság a határozatot hatályon kívül helyezte, arra hivatkozva, hogy ellentétes az ország menekültügyi jogszabályaival.

Elolvasom a cikket