
Az Oxfordi Egyetem szakértői megállapították, hogy a hal, a hüvelyesek és a zöldségek fogyasztása 48 és 70 éves kor között segít karcsúnak maradni, és csökkenti a demencia kockázatát a későbbi években – számol be a Sports.kz a Zakon.kz-ra hivatkozva.
A JAMA Network Open című folyóirat szerint 512 brit vett részt a vizsgálatban. A tudósok 21 éven át gyűjtöttek információkat az önkéntesek étrendjéről, és mindegyiküknél megmérték a derék és a csípő kerületét. Ezzel egyidejűleg a vizsgált csoportban a demencia kialakulásának minden esetét feljegyezték.
A tudományos munka eredményei szerint a halat, olívaolajat, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket fogyasztó önkéntesek kognitív képességei magasabbak voltak. Az ilyen étrenden élőknél javult a kommunikáció a bal oldali hippokampusz – az agynak az információfeldolgozásban és a memóriában kulcsszerepet játszó része – és a nyakszirti lebeny között, amely elsősorban a vizuális információk feldolgozásáért felelős.
A szakértők szerint a jó táplálkozás legkifejezettebb védőhatása akkor figyelhető meg, ha azt 48 és 70 éves kor között kezdik el.