
A puffadás rengeteg embert érint, és mindenki keresi a különféle természetes csodaszereket, hogy megszüntesse a kellemetlen, feszítő érzést, amely akár egész nap is jelentkezhet. A tünet azonban nem eredendően rossz, sőt sokszor természetes reakció bizonyos ételek elfogyasztása után. A gond akkor van, ha a puffadás heteken át jelen van, nem akar elmúlni, és semmi nem segít. Ilyenkor kell orvoshoz fordulni.
Puffadás ellen rengeteg gyógyhatású készítmény létezik, de sokan a természetes megoldásokat keresik. Ahogyan a bab, azaz a hüvelyesek fokozzák a gázképződést, úgy vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek leküzdeni azt. Ilyen a gyömbér és az alma is. De gyógyszer és egyéb csodaszerek nélkül is küzdhetünk ellene, ugyanis könnyen lehet, hogy nem betegség vagy intolerancia, sőt nem is egy rosszul megválasztott ebéd áll a háttérben, hanem a rosszul időzített étkezés.
Porkoláb Eszter dietetikus szerint sokan az orvosi kivizsgálás után is puffadnak, azaz nem szervi probléma áll a háttérben. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy a páciens mit és milyen időközönkét eszik, ugyanis sokszor a nem megfelelő étrend okozza a tüneteket. Ha valaki puffad, és már semmi nem segít, érdemes lehet kipróbálni az időszámolós módszert.
„A gyomor, attól függően, hogy mit emészt, két-négy óra alatt fog kiürülni. Ha folyamatosan provokálom az emésztőrendszeremet azzal, hogy óránként eszem, és lehet, hogy csak kis mennyiségű adagokat, de ez azt eredményezi, hogy a gyomor nem fog tudni soha teljesen kiürülni” – mondta Porkoláb Eszter. A gyomor és az emésztőrendszer folyamatos terhelése tehát puffadáshoz vezethet.
„Fontos, hogy az emésztőrendszernek legyenek üres órái, hogy az úgynevezett karbantartási folyamatokra is oda tudjon figyelni, és ne legyen benne extra tartalom, amelyet meg kell emészteni, vagy amelynek segíteni kell a felszívódását.”
A szakember szerint minimum kilencven percnek el kell telnie két étkezés között, legyen az bármilyen pici. Egy nagyobb ebéd után a gyomornak akár két-három órára is szüksége lehet, hogy kiürüljön, megnyugodjon, és a következő étkezés alkalmával a megfelelő állapotba kerüljön.