Ez lehet a világ legegészségesebb étrendje

Miközben a világ legegészségesebb étrendjét keresték a táplálkozási szakértők, felkeltette a figyelmüket az atlanti-óceáni térség tengerparti városainak gasztronómiája, azon belül is az atlanti diéta.

Az étrend alapja friss, szezonális alapanyagokból áll, a helyi – Portugália és Észak-Spanyolország környéke tartozik ide – specialitások kiemelt szerepet kapnak benne.

Frissen fogott halak, tenger gyümölcsei, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, tejtermékek és egy kis olívaolaj – ezekre az egészséges élelmiszerekre épül a diéta. A marhahúst, a sertéshúst és a tojást azonban csak mértékkel lehet fogyasztani.

Emellett a helyiek arra is figyelnek, hogy mindig a legjobb minőségű ételek kerüljenek az asztalra: a szezonális és regionális élelmiszerek szállítási útvonalai rövidek, ezért az alapanyagok frissebbek és a tápanyagveszteségük is alacsonyabb.

A karfiol, a kelkáposzta, a karalábé és a cékla az atlanti diéta sztárjai közé tartoznak. Mivel ezeket finoman párolják, ezért rengeteg értékes tápanyaggal látják el a szervezetet. Emellett burgonya, gesztenye és teljes kiőrlésű kenyér is szerepel az étrendben.

Az atlanti étrend rostokban rendkívül gazdag, és megfelelő minőségű táplálékot biztosít a jó baktériumok számára, ezért pozitív hatással van az emésztésre, a bélflórára. Megőrzi a mikrobiom egészségét és erősíti az immunrendszert. A friss zöldségek és gyümölcsök vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint fitokemikáliákkal látják el a szervezetet. Ez utóbbiak a növényekben természetesen előforduló biológiailag aktív anyagok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Elolvasom a cikket