
„Érdemes megtagadni a fűszeres ételeket a gyomor- és bélrendszeri betegségekben, például gyomorhurutban, fekélyben, vastagbélgyulladásban és hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek, valamint az aranyérben szenvedő betegeknek: a fűszeres ételek irritációt és vérzést idéznek elő” – mondta.
Az orvos azt javasolta, hogy a terhes nők kerüljék a fűszeres ételeket, mivel a fűszerek fokozhatják a gyomorégést és a toxikózist. A hét év alatti gyerekeknek szintén kerülniük kell az ilyen ételeket, mivel a gyomornyálkahártyájuk még túl érzékeny.
A fűszeres kizárása ajánlott az allergiásoknak is, például a paprikával és a paradicsommal szembeni intolerancia esetén.
„Egyes fűszerek, mint például a csili és a mustár, kiütésekben, nyálkahártya-duzzanatban vagy akár anafilaxiás sokkban megnyilvánuló allergiát okoznak” – tette hozzá Ten.
Emellett a fűszeres ételek átmenetileg megemelik a vérnyomást és növelik a pulzusszámot, ez különösen veszélyes a magas vérnyomásban vagy ritmuszavarban szenvedők számára.
Emellett – emlékeztetett a gyógyszerész – a csípős szószok gyakran tartalmaznak felesleges sót, tartósítószereket és ízfokozókat. Ez terhelést jelent a kiválasztó rendszerre, különösen krónikus vese- vagy májbetegségek esetén – állapította meg az ügynökség beszélgetőpartnere.