
A hús fagyasztása kényelmes módja a termék hosszú ideig történő tartósításának, megakadályozva annak romlását és a káros mikroorganizmusok kialakulását az alacsony hőmérséklet miatt. Meg kell jegyezni, hogy a zsíros húsok eltarthatósági ideje rövidebb, mint a sovány húsoké. A különböző hústípusok ajánlott tárolási ideje a fagyasztóban a következő:
– sertéshús – legfeljebb hat hónapig;
– baromfi és hal – legfeljebb három hónap;
– marhahús és vadhús – legfeljebb egy év;
– darált hús – legfeljebb két hónap;
– nyúl és borjúhús – legfeljebb nyolc hónap;
– bárányhús – legfeljebb kilenc hónapig.
Amint azt a szakértők megjegyezték, hat hónapnál hosszabb tárolás esetén a hús veszít nedvességtartalmából, kemény lesz és elveszíti tulajdonságait, ezért az optimális tárolási idő hat-nyolc hónap.
Gyakran előfordul azonban, hogy a húst ki lehet venni a fagyasztóból, de nincs idő a főzésre, mi a teendő ebben az esetben?
Mikor lehet újra lefagyasztani a húst?
Ha újrafagyasztásról van szó, a legtöbb szakértő nem ajánlja, mivel a hús veszít az ízéből és a nedvességtartalmából, ami ételmérgezéshez vezethet. Vannak azonban olyan kivételek, amikor az újrafagyasztás elfogadható. A húst újra lehet fagyasztani, ha:
– A hús hőkezelésen esett át. Ebben az esetben újra lehet fagyasztani, mert a magas hőmérséklet elpusztítja a mikroorganizmusokat.
– Az USDA szakértői azt is megjegyzik, hogy az újrafagyasztás lehetősége a felolvasztási körülményektől függ. Ha a húst hűtőszekrényben olvasztották fel, akkor 3-4 napon belül újra lefagyasztható, de a hűtőszekrényből 2 óránál hosszabb ideig kikerült húst nem szabad lefagyasztani.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a húst nem szabad szobahőmérsékleten, például a konyhaasztalon felengedni.
Az újrafagyasztás biztonsága függ a nyers termék első fagyasztás előtti megfelelő kezelésétől, a felolvasztás utáni újrafagyasztás sebességétől, a főzési hőmérséklettől és a maradékok kezelésének higiénéjétől is.
Hogyan kell a húst helyesen kiolvasztani
Ahhoz, hogy a hús a felolvasztás után is biztonságosan fogyasztható maradjon, és ne veszítsen az ízéből, bizonyos szabályokat be kell tartani.
– Az egyik legbiztonságosabb, bár a legidőigényesebb a hűtőben történő kiolvasztás. Ha a húst az alsó polcra helyezi, biztosíthatja a fokozatos és egyenletes kiolvasztást, és megelőzheti a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, amelyek kedveznek a baktériumok szaporodásának. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kiolvasztott húst főzés előtt még néhány napig a hűtőben tároljuk.
– Ha kevés az idő, használhatja a hideg vízben történő felolvasztás módszerét. Ez a módszer azonban körültekintést igényel: a húst légmentesen záródó zacskóba kell helyezni, hogy ne érintkezzen vízzel, és hideg vízbe kell meríteni, amelyet félóránként kell cserélni. Az így kiolvasztott húst azonnal meg kell főzni.
– A leggyorsabb, de egyben a legkockázatosabb módszer a mikrohullámú sütőben történő felolvasztás. Az egyenetlen melegítés miatt a hús egyes részei elkezdhetnek főni, míg mások fagyott állapotban maradnak, ami kedvező feltételeket teremt a baktériumok elszaporodásához. Ezért a mikrohullámú felolvasztott húst azonnal meg kell főzni.
Létezik egy ecetből és sóból készült oldattal végzett gyors kiolvasztási módszer is. Ezzel a módszerrel percek alatt felolvasztható a hús, de figyelembe kell venni, hogy ez befolyásolhatja a termék ízét.