
Doktor Hovnanyan azt tanácsolta, hogy együnk savanyú káposztát a tavaszi vitaminbevitel érdekében.
„Tavasszal a szervezet a tél után elfárad, a védekező erők csökkennek. A krónikus betegségek súlyosbodnak, és könnyebben megbetegszünk vírusfertőzésekben. Ezért elegendő mennyiségű D-vitaminra, C-vitaminra, B-vitaminra, cinkre és magnéziumra van szükség. Ezek támogatják az immunitást, erősítik az idegrendszert, erőt adnak. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök tavasszal kevesebbet tartalmaznak ebből a vitaminból, de a savanyú káposztában elegendő a mennyisége. Ezenkívül probiotikumokat – hasznos baktériumokat, prebiotikumokat – az emberi bélben élő, hasznos baktériumok életfontosságú tevékenységéhez szükséges rostokat, valamint posztbiotikumokat – a baktériumok által az életfolyamat során felszabaduló, hasznos anyagokat – tartalmaz” – magyarázta a szakértő.
A szakértő azt is hangsúlyozta, hogy kora tavasszal a napfény hiánya miatt nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni. Hiányának pótlására olyan ételek fogyasztását tanácsolta, mint a zsíros hal, a tojás és a gomba.
„A D-vitamin a bőrben termelődik a napfény hatására, de kora tavasszal nem valószínű, hogy elegendő D-vitaminhoz jutunk. Ezért zsíros halat, tojást és gombát ajánlott enni. A B-vitaminok a hüvelyesekben, a durumlisztben, a húsban, a tejben, a tojásban, a diófélékben találhatók. Magnéziumban bőven van a zöld leveles zöldségekben, a hajdinában és a tenger gyümölcseiben. Alapvetően tavasszal a táplálkozásnak teljesnek és változatosnak kell lennie” – foglalta össze Hovnanyan.