
A legújabb kutatások megerősítik, hogy étrendünk közvetlenül befolyásolja bélflóránk összetételét és egészségét. A Trent Egyetem kutatói több mint 21 ezer ember biológiai mintáit elemezték, hogy megértsék, hogyan hat a különböző étrend a bélmikrobiomra – írta meg a Pravda.
A különböző típusú étrendek hatása
- Mindenevő étrend: A növényi és állati termékeket egyaránt fogyasztó emberek mikroflórája változatosabb. Ez a sokféleség azonban magában foglalja a húsemésztéshez kapcsolódó baktériumokat, mint például az Alistipes putredinis. A Ruminococcus torques és a Bilophila wadsworthia fokozott jelenlétét is kimutatták, amelyek gyulladásos betegségekkel és akár daganatos megbetegedések kockázatával is összefüggésbe hozhatók.
- Vegetáriánus és vegán étrend: Ezek az étrendek elősegítik a rostok lebontásában és a rövid szénláncú zsírsavak, például a butirát termelésében részt vevő baktériumok számának növekedését. Ezek a vegyületek segítenek csökkenteni a gyulladást, támogatják az immunrendszert és javítják az anyagcsere egészségét.
A tejtermékek szerepe
Érdekes módon a vegetáriánusok és vegánok mikrobiomja közötti különbségek leginkább a tejtermékek fogyasztásához kapcsolódnak. A vegetáriánusoknál magasabb a Streptococcus thermophilus száma, ami a tejtermékek fogyasztásának tudható be.
Ezek az eredmények hangsúlyozzák a tudatos élelmiszer-választás fontosságát a bél mikroflóra egészséges egyensúlyának fenntartása érdekében. Az étrend mikrobiomra gyakorolt hatásának megértése segíthet a különböző betegségek megelőzésében és az általános egészség megőrzésében.