
A legfrissebb kutatások szerint mind a grépfrút, mind pedig a grépfrútlé kifejezetten hasznos szervezetünk számára, azonban bizonyos gyógyszerek hatását csökkentheti, míg mások esetében akár komoly mellékhatásokat is kiválthat. Érdemes tehát figyelni, hiszen bizonyos magasvérnyomás elleni szerek (nifedipinek), néhány koleszterin csökkentő szer (atorvastatinok) hatásait is csökkentheti.
Különösen oda kell figyelni a transzplantációk után kapott, kilökődésgátló szerek esetében, ugyanis ezeknél a gyógyszereknél akár életveszélyes mellékhatások is kialakulhatnak.
Az ok, ami miatt a grépfrút ilyen veszélyes lehet, nem feltétlenül a gyümölcsökben keresendő. A szervezetünkben ugyanis megtalálható az úgynevezett CYP3A4 enzim, amely a gyógyszerek felszívódásában is szerepet játszik. Ennek az enzimnek a működését azonban blokkolhatja a grépfrút, ami miatt akár túl sok hatóanyag kerülhet a vérünkbe.
Amennyiben tehát hosszú távon szedünk gyógyszereket, úgy mindenképp érdemes konzultálni kezelőorvosunkkal, amennyiben nagy mennyiségben tervezünk grépfrútlevet fogyasztani.