Új tanácsok a sóval kapcsolatban

A kevesebb só (nátrium-klorid) fogyasztására vonatkozó tanácsok nem újak. Ez már évtizedek óta része a nemzetközi és ausztrál iránymutatásoknak. Ennek oka, hogy a bizonyítékok egyértelműen bizonyítják, hogy a sóban lévő nátrium túlzott bevitele károsíthatja az egészségünket.

A túlzott nátrium növeli a magas vérnyomás kockázatát, amely ausztrálok millióit érinti (körülbelül minden harmadik felnőttet). A magas vérnyomás (hipertónia) viszont növeli többek között a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát.

Fogyaszt ön túl sok sót ? A WHO iránymutatásaiból kiderül az új javasolt határérték.

A WHO becslése szerint évente 1,9 millió haláleset tulajdonítható világszerte a túl sok só fogyasztásának.

A WHO azt javasolja, hogy naponta legfeljebb 2 g nátriumot fogyasszunk . A népesség azonban átlagosan ennek több mint a dupláját, mintegy 4,3g-ot fogyaszt naponta .

2013-ban a WHO tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2025-ig 30 százalékkal csökkentik a lakosság nátriumbevitelét. A sóbevitel csökkentése azonban nagyon nehéznek bizonyult eddig. A legtöbb ország, köztük Ausztrália sem érte el a WHO által a nátriumbevitel csökkentésére kitűzött célt 2025-ig. A WHO azóta ugyanezt a célt 2030-ra is kitűzte.

A nehézséget az jelenti, hogy a kevesebb só fogyasztása azt jelenti, hogy kevésbé sós ízt kell megszeretnünk, és megköveteli az ételkészítési szokások megváltoztatását is. Ez azonban túl nagy kérésnek bizonyult az otthon étkező embereknek, és túl sok volt az élelmiszeriparnak.

Lépjen be a káliummal dúsított só

Az elsődleges sóhelyettesítő a nátriumszegény káliummal dúsított só, amelyben a nátrium-klorid egy részét kálium-kloriddal helyettesítik.

A kálium alapvető ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a szervezet minden funkciójában. A friss gyümölcsök és zöldségek magas káliumtartalma okozza, jótékony hatásukat. Miközben az emberek több nátriumot fogyasztanak, mint kellene, sokan nem jutnak elegendő káliumhoz.

A WHO napi 3, 5 g káliumbevitelt javasol, de összességében a legtöbb országban az emberek ennél jóval kevesebbet fogyasztanak.

A káliummal dúsított só jótékony hatással van az egészségünkre, mivel csökkenti a nátriumfogyasztást, és növeli a kálium mennyiségét az étrendünkben. Mindkettő segít csökkenteni a vérnyomást.

Ha a hagyományos sót káliummal dúsított sóra cseréljük, az világszerte végzett nagy vizsgálatok szerint csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a korai halálozás kockázatát.

Modellező tanulmányok előrejelzései szerint a káliummal dúsított só használatára való átállás a lakosság egészére kiterjedően, már csak Kínában és Indiában is évente több száz ezer szív- és érrendszeri betegség (például szívroham és agyvérzés) okozta haláleset lenne megelőzhető.

A sófogyasztás csökkentése helyett az átállás legfontosabb előnye lenne az, hogy a káliummal dúsított só a hagyományos só közvetlen, egy az egyben történő helyettesítésére használható. Ugyanúgy néz ki, ugyanúgy működik a receptek ízesítésében, és a legtöbb ember nem veszi észre jelentős különbséget az ízben.

A káliummal dúsított só eddigi legnagyobb vizsgálatában az emberek több mint 90%-a még öt év elteltével is használta a terméket.

A váltás okozta néhány kihívás

Ha teljes mértékben végrehajtják, ez lehet az egyik legkövetkezetesebb tanács, amelyet a WHO valaha is adott.

Az ételek elkészítési módjának egyszerű megváltoztatásával évente több millió stroke és szívroham előzhető meg világszerte. De van néhány akadály, amit még le kell küzdenünk, mielőtt odáig eljutunk.

Először is fontos az előnyök és a kockázatok mérlegelése. Az előrehaladott vesebetegségben szenvedők például nem jól kezelik a káliumot, ezért ezek a termékek nem használhatók számukra. De ez a lakosságnak csak egy kis hányadát teszi ki, de fontos biztosítani, ellássák a káliummal dúsított só készítményeket megfelelő figyelmeztetésekkel.

Az egyik legfontosabb kihívás a káliummal dúsított só megfizethetőbbé és hozzáférhetőbbé tétele lesz. A kálium-klorid előállítása drágább, mint a nátrium-kloridé, és jelenleg a káliummal dúsított sót többnyire hiánypótló egészségügyi termékként, prémium áron értékesítik.

Ha rákeres az interneten, a sóhelyettesítő sót nevezhetik nátriumszegény sónak, vagy szívsónak, ásványi sónak vagy nátriumcsökkentett sónak.

Egy 2021-ben közzétett áttekintés szerint az alacsony nátriumtartalmú sókat mindössze 47 országban forgalmaznak, többnyire a magas jövedelmű országokban. Az árak a hagyományos sóéval megegyezőtől a majdnem 15-ször drágábbig terjednek.

A termék szélesebb körű elérhetőségéhez olyan kibővített ellátási láncra lesz szükség, amely sokkal több élelmiszer-minőségű kálium-kloridot állít elő. A káliummal dúsított sónak pedig a polcokon a hagyományos só mellé kell kerülni, hogy az emberek könnyen megtalálják.

Az egészségügyi előnyök maximalizálásához elengedhetetlen, hogy az érdekelt felek a kormánnyal együttműködve ösztönözzék az élelmiszeripar átállását.

Elolvasom a cikket