Kávé, amit gyomorégés esetén is lehet inni

A gyomorégési rohamokat leggyakrabban a gyomorsavtermelést fokozó élelmiszerek okozzák. A listán szerepelnek a zsíros, sült vagy fűszeres ételek, a majonéz, a paradicsom és a paradicsomszószok, a fokhagyma, a hagyma, a szénsavas italok és a citrusfélék – írja a Sports.kz.

Emellett egyes tanulmányok szerint a gyomorégést a kávé is okozhatja.

Először is, a kávé ellazítja a nyelőcső alsó záróizmát. Ez az a szelep, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől, és megakadályozza a sav visszaáramlását. Ha azonban ellazul, a gyomornedv könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Másodszor, a kávé eredendően savas termék. A kávébabok több mint három tucat különböző savat tartalmaznak. Elmondható, hogy a savak a kávé egyik legfontosabb összetevői. A zöldbabok tömegének 11%-át, a pörkölt babok esetében pedig 6%-át teszik ki.

A különböző kávéfajták eltérő savtartalommal rendelkeznek. Jellemzően ennek az italnak a pH-szintje 4,85 és 5,13 között mozog.

„A zöld kávébab fő savai a klorogén-, fahéj-, citrom- és almasav. A specifikus savösszetétel több tényezőtől, például a fajtától, a földrajzi származástól, a termesztési magasságtól és a betakarítás utáni feldolgozástól függően változik” – olvasható a Food Science című szaklapban megjelent áttekintésben.

Ha tehát a kávétól gyomorégése van, próbálja meg betartani a következő szabályokat.

Válasszon sötétebb pörkölést

A pörkölés során a kávébabok savösszetétele drámaian megváltozik. A klorogén-, citrom- és almasav megsemmisül. A tanulmányok azt mutatják, hogy a sötét pörkölésű kávébabok olyan kiegyensúlyozott kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek kevesebb gyomorsavat termelnek, mint a közepesen pörkölt kávébabok.

Próbálja ki a kétszeresen erjesztett kávét

Általában a kávét egyszer erjesztik. Egyes gyártók azonban egy második erjesztést is hozzáadnak, amelyről azt tartják, hogy könnyebbé teszi a kávét a gyomor számára, így az ital kevésbé keserű és savas lesz.

Adjon hozzá egy kis tejet

Egy tajvani gasztroenterológusok által végzett tanulmány szerint a tej hozzáadása a kávéhoz nem okoz gyomorégést. Ennek oka, hogy egyes tejfehérjék megkötik a klorogénsavat, csökkentve ezzel az ital savasságát.

Ráadásul a kávé kalciumot von el a szervezetből, és a tej képes kompenzálni ezeket a veszteségeket.

Igya a kávéját hidegen

Néhány kávéfőző rendelkezik hideg kávéfőző funkcióval. Bár nem mindenki fogja értékelni a hidegen főzött kávé ízét, a tanulmányok szerint feleannyi savtartalommal rendelkezik, mint a forró ital.

Elolvasom a cikket