Ezeket együk székrekedés esetén

Székrekedésről akkor beszélünk, ha két székletürítés között több mint három nap telik el, a széklet kemény, ürítése pedig fájdalommal jár. Az érintetteknek sokszor az az első gondolatuk, hogy valamilyen hashajtót kellene bevenniük, pedig természetes úton, megfelelő ételek fogyasztásával is orvosolhatjuk a problémát.

Az élelmiszerekben kétféle rost található: oldható, illetve oldhatatlan rostok. Mindkét kategóriába sorolható élelmiszerek enyhíthetik az alkalmi és krónikus székrekedést.

Az oldhatatlan rost – ahogy a neve is utal rá – nem oldódik vízben, emiatt többnyire épen átjut a gyomor-bél traktuson, és szemben az oldható rostokkal, nem biztosít kalóriát. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között az alábbi élelmiszerek:

  • gyümölcsök és zöldségek héja és magjai;
  • pattogatott kukorica;
  • leveles zöldek;
  • diófélék;
  • szárított gyümölcsök.

Az oldható rostok vízzel érintkezve gélszerű anyagot képeznek a gyomorban, amelyet a baktériumok a vastagbélben képesek lebontani. A gél természetes székletlágyítóként is működik, megkönnyítve és kényelmesebbé téve a székletürítést. Az alábbi élelmiszerekben találhatók meg:

  • zabpehely;
  • teljes kiőrlésű gabonák;
  • alma;

Az egyik olyan élelmiszer, amelyik rövid időn belül enyhítheti a panaszainkat, az aszalt szilva. A népi gyógyászat gyakran javasolja székrekedés ellen, és nem véletlenül. Szorbtioltartalma miatt természetes hashajtóként működik, de van benne bőven magnézium és kálium is. Ha magas cukortartalma miatt nem akarjuk fogyasztani, áztassuk be, és igyuk meg a levét, az is igen hatékony.

Elolvasom a cikket